SBZ Documenten archief

2018

2017

2016

 

 

SbZ Startpagina

Klik hier voor de SbZ startpagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitaliteitsdag 2017 - Hoe wil ik oud(er) worden? (Betty Meyboom)

Hoe wil ik oud(er) worden?

Samenvatting van de inleiding van Prof. Dr. B. Meyboom-De Jong, gehouden tijdens de SBZ Vitaliteitsdag 2017 in Papendal

 

Om vitaal en zinvol oud te worden is het verstandig om je tijdig en regelmatig af te vragen 'hoe wil ik oud(er) worden?' Daarbij is de eigen kwaliteit van leven leidend. Maak een plan voor de korte en de langere termijn.

Het is verstandig om na je pensioen over een aantal vragen na te denken of te reflecteren.

Reflecteren is kritisch nadenken over en het met aandacht onderzoeken van de eigen ervaring, het bewust worden en verhelderen van de betekenis voor het eigen functioneren en handelen, voor het eigen ouder worden. Het is ook verkregen inzichten inzetten voor het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit van het eigen functioneren. Reflecteren kun je in je eentje, met jezelf en met anderen.

Vragen om op te reflecteren zijn bijvoorbeeld: 1. Is mijn huis en mijn woonplek levensloop bestendig? Wat doe ik als mijn partner wegvalt of ik niet meer kan auto rijden? 2. Hoe zit het met mijn sociale contacten? Wat beteken ik voor anderen en wat betekenen anderen voor mij? 3. Denkt u wel eens na over de zin van het leven, over wat voor u van betekenis is en wat het leven zin geeft? Wat geeft u houvast? 4. Welke wensen en behoeften hebt u ten aanzien van uw laatste levensfase?

 

BeterOud in de toekomst

De ouderdom, de periode na uw werkzame leven/pensioen is een nieuwe levensfase waarin u uw leven voortzet en de mogelijkheden die de nieuwe levensfase u biedt benut. Nu hebt u meer tijd, u bent verlost van de druk van opvoeding, werk met deadlines en andere externe verplichtingen.

Beleef deze levensfase als een fase waarin u nog steeds de hoofdrol speelt en zelf beslist wat er gebeurt zodat u de gewenste kwaliteit van leven ervaart. Het gaat om uw leven waarin u zoveel mogelijk de regie hebt. Er komen tegenslagen en verliezen, maar die waren er in vroegere levensfasen ook. Ook vroeger zaten er zaken tegen.

BeterOud (www.BeterOud.nl) is bedoeld om iedereen daarbij, live en online, te ondersteunen en te inspireren. Zodat het ons samen beter lukt die volgende fase haar eigen, nieuwe waarde toe te kennen.

In de toekomstvisie op wonen, welzijn en zorg voor ouderen staat als ambitie geformuleerd dat ouderen in 2025 hun kwaliteit van leven een ruime voldoende geven. Zeggenschap, menswaardigheid, wederkerigheid, zingeving en kwaliteit en doelmatigheid zijn daarin de elementen die ons verbinden en eigen kracht, voorzorg, maatwerk, samenhang en innovatiekracht zijn de sleutels om de geformuleerde ambitie te realiseren.

 

Blauwe zones (www.deblauwezone.nl)

Er bestaan in de wereld vijf blauwe zones waar mensen veel ouder worden, en ook gezonder oud worden. Bij onderzoek zijn hier negen overeenkomstige krachten bekend geworden onder de naam Power 9, die bijdragen aan een langer vitaal leven: Beweeg voldoende op een natuurlijke manier; Onthaast; Kies een doel in je leven; Eet matig en langzaam, vooral meer plantaardig voedsel; Drink twee glazen rode wijn per dag; Onderhoud uw familiebanden, die zijn heel belangrijk; Wees onderdeel van een gemeenschap; Veel sociale contacten en vrienden zorgen voor een langer en gelukkiger leven.

 

Wat kunt u zelf doen om vitaal oud te worden?

Hoe kan ik mijn kwaliteit van leven in deze levensfase waarin ik ouder word behouden?

1. Bewegen: beweeg meer en intensiever zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal; dit voorkomt vallen en stelt dementie uit.

2. Niet roken en als u dat toch doet: stop met roken of verminder drastisch.

3. Voeding: eet gevarieerd maar zorg dat u geen vetzak wordt. Eiwitten en vitamine D!

4. Matig uw alcoholgebruik.

5. Schud uw zorgen dagelijks af. Vergeet wat achter u ligt vooral de nare dingen, kijk vooruit.

6. Ga digitaal met tablet en smartphone. Zo kunt u op de hoogte en in contact blijven.

7. Voorzorg. Onderken tijdig het risico op kwetsbaarheid en speel daarop in. Blijf op de hoogte van de mogelijkheden van hulp en ondersteuning en van maatschappelijke ontwikkelingen.

8. Wees voorbereid op een periode waarin u niet meer alles kan, wat u wilt.

9. Gebruik hulpmiddelen en vraag tijdig hulp.

10. Schrijf uw wensen en behoeften ten aanzien van uw levenseinde op en evalueer die jaarlijks. Bespreek ze met uw naasten en met uw huisarts.

11. Weet wat u slikt.

12. Geef uw oudere familieleden en vrienden een uitje voor hun verjaardag.

Tot besluit: Vitaal oud worden is niet genoeg. Het gaat om vitaal en zinvol oud worden. Investeer in sociale contacten en doe vrijwilligerswerk; Leef actief: Ga meer en intensiever bewegen zowel lichamelijk, mentaal, sociaal als digitaal; Vraag u af wat uw leven zin geeft: Wat maakt uw leven de moete waard? Waar beleeft u plezier aan? Waar komt u ’s morgens uw bed voor uit? Doe nieuwe dingen. Als u zich eenzaam voelt, probeer iets te ondernemen. Pas uw woning tijdig aan of verhuis. Participeer en beslis mee.

Van Healthy Ageing naar Happy Ageing!  

 

Betty Meyboom

Ik heb het gehaald! Verslag van een fietstocht

Pinkstermaandag 5 juni (eergisteren) was ik deelnemer van de Friese Elfstedenfietstocht met de historische stad Bolsward als start- en finishplaats, een mooie tour door het Friese land.

 

In bijna iedere stad en veel dorpen waar je doorheen kwam was het feest, veel muziek en zang en de bewoners hadden hun tuinmeubelen en andere zitjes op de stoep gezet. Je wordt toegejuicht en aangemoedigd door veel toeschouwers, dat stimuleert. Er heerst een leuk sfeertje, gezelliger dan de saaie trainingsritjes die ik vooraf fietste. Een jongen langs de lijn hoorde ik roepen: ‘ Pake fietst ek mai ‘ -opa fietst ook mee- doelend op mijn oude uiterlijk en dan wordt je even geconfronteerd met je leeftijd. Ik hoorde ook de Brabantse- en de Belgische taal klinken onder de fietsers, ook Duitsland was aanwezig, ze kwamen van ver. 

 

KeesWitteveen

 

In het centrum van alle 11 steden moet je een controlestempel halen en er zijn nog 2 extra controlepunten, een aan de Waddenzee en een in Gaasterland. Het is een lange fietstocht: 235 km op een dag, starttijd 5 uur ’s morgens. Om een idee te hebben hoe ver dat is : de afstand Roosendaal – Sneek (Friesland) is precies 235 km, best ver voor een dag.

 

De organisatie was perfect en door duidelijke pijlen op het wegdek kon je niet fout fietsen, belangrijk als je bijna alleen bent tijdens de laatste 50 km.

 

Het was een sportuitdaging, ik wilde weten hoe vitaal ik nog ben. 4 Jaar geleden heb ik die tour ook gefietst en kwam toen zeer fris en vrolijk over de eindstreep herinner ik mij nog, maar ik was toen pas 82.

 

Behalve de leeftijd, ik wordt de volgende maand Deo Volente 86 jaar, had ik nog een bijkomende moeilijkheidsfactor : ik heb de finish gehaald op mijn boodschappenfiets, een herenrijwiel met terugtraprem zonder versnelling en uiteraard zonder elektrische ondersteuning (niet toegestaan). Maar het is een prima fiets,18 jaar oud en een beetje roest, maar hij past mij precies.

 

Ik vind als recreatieve fietser een versnelling niet zo noodzakelijk in dit vlakke land, maar ik moet toegeven dat ik Maandag op de tegenwindtrajecten veel profijt van een fiets met versnelling zou hebben gehad. Dochter Matty heeft een fiets met 8 versnellingen en keerde vorig jaar ook terug uit Friesland met een medaille. Zij, en ook dochter Annemieke, adviseerden mij zeer dringend een nieuwe fiets met versnelling te kopen, maar dat doe ik niet meer op deze vrij hoge leeftijd. Bovendien fiets ik, eergisteren was een uitzondering, niet meer van die lange afstanden.

Het was wel zwaar dit jaar, ik moest er hard voor werken en dat kwam door die zeer harde wind. Vooral de lange trajecten met tegenwind zoals Dokkum-Bolsward en Sneek-Sloten (ca 90 km totaal) was vrij pittig en het lukte mij niet om in de slibstream van de groepjes te komen en daardoor een beetje uit de wind te blijven. Daarvoor was het snelheidsverschil met de race- en sportfietsers te groot, zij 30 of meer, ik 20 km per uur en die viel soms terug naar 15 km zo hard waaide het, ze fietsten mij allemaal voorbij. Ik was een eenzame fietser tijdens die genoemde zware trajecten door het vlakke land. De feestjes in de dorpen en steden beurden mij weer op.

 

Gelukkig viel bij Gaasterland de wind stil waardoor ik de laatste 50 km weer gewoon kon fietsen, de vermoeidheid verdween en om 23 uur kwam ik fit over de eindstreep, een uur voor sluitingstijd.

 

Ik ben wel een doorzetter, geef niet snel op; Nil volentibus ardum, een bekende spreuk (niets is te veel als je wilt). Na het in ontvangst nemen van de medaille en nog een afscheidsbezoekje bij het logeeradres (familie) zijn we terug gereden naar Roosendaal. Ik was niet echt moe maar kreeg slaap, dus Mieke heeft het stuur overgenomen om 3 uur 's nachts waren we thuis.

 

De volgende dag (gisteren) had ik geen spier- of bottenpijntjes en kon ik gewoon mijn dagelijkse bezigheden weer oppakken.

 

Roosendaal, 7 Juni 2017

Kees Witteveen

Verslag Vitaliteitsdag 2017!

Ook dit jaar is de mooi-weer-bestelling van de organisatie voor 29 augustus 2017 prima doorgekomen. Het is een zonovergoten dag. Blijkbaar is er bij de bestelling geen maximum temperatuur afgesproken want het kwik zal in de middag de 30 graden passeren.

Verslag en foto's: Marcel Vogel 

Zo’n 500 deelnemers, waarvan ruim een kwart digitaal aangemeld, trotseerden de hitte. Ze waren blij met de airco tijdens de lezingen, het lunchen, het dansen, het musiceren, het slapen, het masseren, het shoppen op het Inspiratieplein (en nog veel meer) in en om Papendal.

 

Ontvangstbalie
“U gaat samen slapen?”, vraagt iemand achter de ontvangstbalie aan twee deelnemers, doelend op de workshop. Er wordt een keycord uitgereikt waarop staat voor welke activiteiten men zich heeft opgegeven. Dat is prettig, vooral omdat een aantal mensen inmiddels niet meer weet waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Maar eerst gaan ze aan de koffie, met live jazzmuziek.
Gepeilde verwachtingen: “We komen gewoon weer om een gezellige dag te beleven”, “Het is een verkapte reünie”.

 

Plenaire zaal
Gert Schipper, voorzitter Stichting Steun bij Ziekte (SbZ) start zijn welkomstwoord namens het bestuur met de vraag ‘of het zaallicht feller moet?’. Het wordt ‘een beetje dimmen’.
Er volgen wat huishoudelijke mededelingen en informatie over het ledenbestand. Dan is er een spontaan applaus voor de heer Witteveen (86 jaar). Hij volbracht in één dag de Elfstedenfietstocht (235 km) op zijn klassieke herenfiets.
Als Gert dementie bespreekt, wordt het stil in de zaal. Na een citaat van Douwe Draaisma over geheugengebruik neemt de vaste contactpersoon van SbZ, Bert ten Arve van Zilveren Kruis (ZK) de microfoon over. Hij vertelt zijn toehoorders over de organisatie van dit evenement.

 

Beter Oud
Na haar introductie, vraagt prof. dr. B. (Betty) Meyboom – de Jong (zie ook uw uitnodiging) aandacht voor ‘haar’ samenwerkingsverband en website www.BeterOud.nl. Hier is alles te vinden om vitaal en zinvol oud te worden. Zelf is Betty 70+ en daarmee ook deel van de doelgroep, zoals ze zelf bekent.

“Net zoals je aan je kleinkind vraagt na het eindexamen, vraag ik u: ‘Wat gaat u doen?’ ofwel ‘Hoe wilt u oud worden?’”, poneert Betty het thema van vandaag. Hiermee bedoelt ze de nieuwe levensfase waarbij de oudere de regie zelf houdt. Na een sfeervol filmpje stelt Betty: “Maak een plan!” Ze illustreert het belang hiervan met voorbeelden zoals levensloopbestendigheid van de woonsituatie, de noodzaak van een sociaal netwerk en een vertrouwenspersoon, het tellen van zegeningen, het testen van vervoersalternatieven en het bespreken van wensen over de laatste levensfase.

Wat eenzaamheid betreft waarschuwt ze voor het gevaar van een isolement.

Luisteren blijkt vaak de oplossing. Geroezemoes breekt los als Betty dit door het publiek in praktijk laat brengen. Men moet om de beurt naar elkaar luisteren en de vraag ‘Hoe wil ik oud worden?’ beantwoorden. Hierna volgen tips voor vitaal en zinvol oud worden aan de hand van de leefstijl in de delen van de wereld waar mensen (gezonder) ouder worden. Het voldoende bewegen (ook mentaal, sociaal en zelfs digitaal) staat bovenaan.

Nadat ze haar praktische tips (zie uittreksel in uw goody bag) heeft gememoreerd, is het tijd voor de energizer. Dansdocente Marlien zet iedereen in beweging. Door klappen, vingerknippen en stampen dendert het nummer ‘We will rock you’ van Queen door de ruimte. Daarna komen er variaties op de bekende ‘wave’ waarbij niemand meer stilzit.

 

Workshopvariatie
Door het uptempo programmaverloop hebben de deelnemers een half uurtje vrij. Velen zoeken de buitenlucht op. Na de lunch, bij de workshop Veerkracht, leren deelnemers hoe je een vitale levenskunstenaar wordt, terwijl bij de workshop Voeding het belang van visvetten en de ondergewaardeerde makreel wordt besproken. Als palingen in een ton bewegen de dansers tijdens de workshop Dans. De losmaakoefening werkt ook op de lachspieren. Een deelnemer van de workshop Slapen brengt de powernap (slaapje van maximaal 20 minuten) direct in de praktijk en knikkebolt. Daarvan is bij de workshop Muziek geen sprake. Er wordt fanatiek een bossanova gespeeld na een stoomcursus muziekgeschiedenis.

 

Op het plein der inspiratie

Het Inspiratieplein is gezellig druk, zonder lange rijen. Een aantal van de ruim tien stands komen aan bod. Zo is er Happy Days, dat ‘bijeenkomsten die helpen ouderen het leven van vandaag te omarmen’ organiseert. Bij de vertrouwde Zorgcoaches en Declaratieservice van ZK hebben bezoekers veelal vragen over doorverwijzingen en vergoedingen. Naast de podoloog staat de huis- en leefstijlarts dit jaar energiek aan een statafel. Ze krijgt veel verzoeken om een second opinion. Bij de ‘afdeling’ massage zit een aantal vaste klanten met voorkeur voor een van de twaalf masseurs. Verder is er grote interesse voor de hightech gadgets om het in huis veiliger en gemakkelijker te maken, zoals een voordeurslot met afstandsbediening. Ook worden er weer vele healthchecks uitgevoerd, is er bij de voedingsstand veel gezonds te proeven en is er informatie over mantelzorg en diabetes. 

 

Buitenboel
Buiten is het dit jaar relatief rustig. Een aantal stellen heeft een oranje fiets gepakt. De Tai Chi-ers hebben de schaduw opgezocht en doen onverstoorbaar hun elegante oefeningen. De wandelaars met natuurgids hebben het zwaarder. De bosrondwandelingen worden ingekort vanwege de brandende zon. De volgende dag zou de regen met bakken uit de hemel vallen. De bestelling was dan ook maar één dag geldig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitaliteitsdag 2016 een succes!

Rond 600 deelnemers meldden zich op 6 september j.l in Papendal aan de balie! Het was even dringen, maar al snel kon men aan de koffie onder muzikale begeleiding van de band ‘Jazz Craft’.

 

 

Na de warming-up door Arnold Vanderlyde en een kort opfrissend betoog van professor Erik Scherder hield de hoofdspreker, professor Ap Dijksterhuis, een zeer interessante presentatie over het thema ‘Gelukkig ouder worden’. De toehoorders gaven, met daverend applaus, desgevraagd na afloop aan veel aan zijn verhaal te hebben gehad. Hoewel het mooi weer was voor een boswandeling, waren ook de binnenactiviteiten zeer geslaagd; er werd gebokst, gedanst en het evenwicht bewaard. Allemaal even leuk en op prijs gesteld.

De algemene waardering voor deze vitaliteitsdag was 8,2!