Kandidaten namens VUG voor de verkiezingen Verantwoordingsorgaan

09/10 - Deze maand zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan (VO) van het Algemene Pensioen Fonds Unilever, kring Progress. Medio oktober wordt u door Progress uitgenodigd aan deze verkiezingen deel te nemen. Dit kan tot 26 oktober, dus stem tijdig!

vo tnVoor de vertegenwoordiging van de gepensioneerde leden is er dit keer meer dan één kieslijst. Er valt dus echt iets te kiezen!

Graag laten wij u nader kennismaken met de kandidaten die door het VUG-bestuur worden voorgedragen. De eerste zes kandidaten zijn in de recente Algemene Ledenvergadering op 17 april 2018 met algemene instemming geaccepteerd. Zij zijn momenteel lid van het VO Progress. Tijdens de bestuursvergadering van 4 september j.l. is besloten hieraan nog twee kandidaten toe te voegen.

De acht kandidaten (klik op de namen om verder te gaan) namens de VUG voor VO Progress zijn:


Vanzelfsprekend bevelen wij u onze goede, bekwame kandidaten van harte aan bij uw keuze. Doe mee aan de verkiezingen en laat uw stem niet verloren gaan! Een stem op een VUG kandidaat is de beste keuze voor een goed pensioen nu en in de toekomst.

Op deze pagina stellen onze acht kandidaten zich nader aan u voor. 

 

Elly Christ-Hazelhof

Elly

Ik sta deze keer voor de derde keer op de kieslijst van de VUG, de eerste keer voor de deelnemersraad, die heette toen nog zo, nu voor de tweede keer voor het verantwoordingsorgaan.

Ik heb inmiddels heel wat trainingen gevolgd en veel ervaring opgedaan in de zeer snel veranderende pensioenwereld. Het is goed om kritisch te volgen wat er binnen Progress gebeurt en te letten op het functioneren van het bestuur. Als niet-actieve doe ik dat graag, het helpt je scherp te blijven.

Behalve bij Progress ben ik ook actief in het bestuur van de Vereniging Unilever Gepensioneerden (VUG), waardoor ik regelmatig contact heb met onze achterban en zo geïnformeerd blijf over wat daar leeft. Mijn financiële kennis heb ik verkregen door jarenlange belangstelling voor economische en financiële zaken. Het werk voor Progress draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Bij Unilever heb ik bij het Research Laboratorium in Vlaardingen in verschillende groepen eerst achtergrondonderzoek gedaan naar onder andere hart- en vaatziekten ter ondersteuning van de margarinemerken, met name Becel. Later heb ik meer toegepast werk gedaan in het reuk- en smaakonderzoek voor verbetering en vernieuwing van producten. In die periode heb ik ook deel uitgemaakt van veel commissies en werkgroepen, waar onder lange tijd van de Sociale Begeleiding Commissie.

Naast mijn activiteiten voor Unilever zit ik in de Ledenraad van de RABObank Voorne-Putten Rozenburg, ben ik betrokken bij de organisatie van museumbusreizen van de Volksuniversiteit en ben ik marshal bij mijn golfclub. Ik houd van buitensporten, vroeger waren dat paardrijden, skiën, fietsen en lopen in de duinen, tegenwoordig loop ik graag een rondje op de golfbaan, wandel met een wandelclub en ga ik naar de sportschool om in conditie te blijven. Verder bezoek ik graag concerten en heb ik een warme belangstelling voor de beeldende kunst.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Mieke Claushuis

Mieke

Begonnen bij Bestfoods in Utrecht, later in Loosdrecht. Jaren in marketing en Out-of-Home gewerkt en daarna naar Supply Chain (bevoorradingsketen) gegaan.

Bestfoods werd in 2001 overgenomen door Unilever en ik kwam in Rotterdam te werken. Eerst aan de overkant van het Hoofdkantoor, toen op diverse etages in het Weena en daarna op De Brug.

Ik heb zeer boeiende jaren mogen meemaken in diverse inkoopfuncties voor Human Resources (personeelszaken). Eerst Europees en daarna wereldwijd voor bijvoorbeeld auto’s, uitzendkrachten, internationale verhuizingen (global mobility), werving en selectie. Ik mocht daarom vaak in het buitenland werken en ben voor Unilever o.a. naar China, Australië maar ook naar Hamburg geweest.

Daarnaast, omdat ik vanuit Rotterdam werkte, specifieke projecten gedaan zoals voor Nederland Arbo (medische dienst, gezondheid en welzijn medewerkers)., maar ook diverse inkooptrajecten voor ons pensioenfonds in Nederland en andere landen.

Dit bracht me ertoe om - toen er in 2015 voor Forward verkiezingen gehouden werden - mezelf kandidaat te stellen voor de Vrije Lijst. Dit resulteerde in een leuke VO groep, waarbij ik de rol van voorzitter mocht vervullen.

Na mijn formele pensionering in december 2016 (ik mocht 40 jaar dienstverband vieren en heb in totaal 45 jaar gewerkt), ben ik overgegaan naar Progress. Ik ben met werken gestopt in december 2017.

Alhoewel pensioenen geen makkelijke materie is, vind ik het wel een heel boeiende: hoe vaak komt er niets iets over op TV of staat het in de krant?

Ik wil me graag voor het VO inzetten:
– met alle wijzigingen die er binnen Unilever plaatsvinden

– maar ook maatschappelijk zijn er de komende jaren veel wijzigingen te verwachten

In de rol van het VO kunnen we voor alle gepensioneerden proberen om alle belangen goed af te wegen en te behartigen.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Jan Heemskerk

 

Jan

Inmiddels ben ik bijna twee jaar lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) en heb al de nodige ervaring kunnen opdoen met de belangenbehartiging van alle gepensioneerden in het moeilijke, maar ook zo belangrijke pensioendossier.

Geboren op 19 januari 1945 in Woubrugge (ZH), maar groot geworden in Drenthe en als boerenzoon altijd meegewerkt op de boerderij. Na mijn studie Hogere Landbouwschool en Nijenrode trad ik in 1969 in dienst bij Unilever in Oss.

Vlees en Vee zijn mijn passies en daar heb ik mijn hele werkzame leven ook van kunnen genieten. Na mijn pensionering in 2005 ben ik nog een aantal jaren actief geweest als voorzitter van de Vereniging voor de Europese vleeswarenfabrikanten (Clitravi). In deze rol heb ik de Brusselse lobby-wereld een beetje leren kennen.

In mijn vrije tijd ben ik mijn hele leven actief geweest in de plaatselijke verenigingen. Omdat familie op afstand woonde moesten we op die manier ons sociale leven vorm geven. Mijn kracht ligt in het organiseren en tot op vandaag heb ik het daar behoorlijk druk mee. Ter illustratie hier een lijstje:

Gepensioneerdenvereniging UVG-N, de KBO (ouderenbond, zowel lokaal, gemeentelijk als provinciaal), de lokale omroep en mijn grootste nieuwe passie stadsrondleidingen in Megen. Daarnaast ben ik ook actief als (economisch) adviseur voor het Clarissen klooster met een nog actieve en levende gemeenschap.

Die inzet en kennis van mensen (de gepensioneerden van onder andere UVG-N) wil ik gebruiken om voor hen hun pensioen veilig te stellen. Met mijn netwerk en gedrevenheid denk ik voor hen iets te kunnen betekenen.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Nico Overbeeke

 

NicoActief geworden in de gepensioneerdenwereld van Unilever, ben ik sinds 2½ jaar voorzitter van de VUG, Vereniging Unilever Gepensioneerden waarbij meer dan 60% van de gepensioneerden zijn aangesloten die een pensioen van Progress betrekken. Een prachtige en actieve vereniging die op velerlei manieren de onderlinge contacten tussen gepensioneerden ondersteunt. Daarnaast is de VUG ook actief betrokken bij de pensioenaangelegenheden zowel binnen APF Unilever alsook bij de bredere landelijke discussies via netwerken met andere gepensioneerdenverenigingen.

Een half jaar erna ben ik ook lid geworden van het Verantwoordings Orgaan van APF Unilever kring Progress, geleding gepensioneerden. Namens de VUG lijst vanzelfsprekend. Dat was een hele stap voor iemand wiens financiële ervaring niet veel verder rijkte dan budgetplanning en bewaking in de researchomgeving en de financiële aspecten van een Unilever Category Team ten aanzien van business planning, profit etc. Echter, door een goede opleiding in klasjes georganiseerd vanuit APF Unilever raak je redelijk snel ingewerkt in de boeiende aspecten van de pensioenmaterie en leer je het “vakjargon” aardig kennen.

Bij Unilever ben ik in 1984 begonnen als een zogenaamde “mid-career recruit” in Research als moleculair bioloog na een eerdere carrière in de Universitaire wereld. In diverse rollen in Research en Companies in Edible Fats en Ice Cream & Frozen Foods, waarvan ruim 8 jaar in Hamburg, ben ik in 1997 teruggekeerd in Research als R&D Directeur Yellow Fats, later SCC, tevens lid van het Category Team SCC. Daarna een volgende periode in Zuid-Duitsland, Heilbronn als R&D Directeur Savoury en lid van het Category Team en tenslotte afsluitend als Directeur URL Vlaardingen.

Alhoewel gepensioneerd heb ik nog diverse activiteiten, voornamelijk in de Agro-Food wereld, zowel in Nederland als daarbuiten, in adviesrollen voor grotere en kleinere bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Bij enkele kleine bedrijven ben ik betrokken als (actief) aandeelhouder. Ook als bestuurslid lid van de non-profit stichting Keep Food Simple probeer ik nog een steentje bij te dragen aan een goede toekomst voor de voedingswereld en daarbij de consumenten gezonde en duurzame voeding te kunnen aanbieden.

En natuurlijk is ook tijd voor de familie belangrijk, waaronder inmiddels drie kleinkinderen. En niet te vergeten: korte reizen en mijn sportieve hobby er op de racefiets op uit trekken, soms met een aantal actieve, voormalige en gepensioneerde Unilever collega’s.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Dick Toet

 

DickSinds twee jaar ben ik lid van het Verantwoordingsorgaan en heb ik inmiddels veel trainingen en even zovele vergaderingen achter de rug. Lering daaruit is dat de pensioenwereld boeiend en dynamisch is en dat er nog ingrijpende veranderingen gaan komen. Het VO, zoals het Verantwoordingsorgaan in het jargon heet, speelt daar een belangrijke, toezichthoudende rol in waaraan ik graag bijdraag namens de Unilever-gepensioneerden.

Mijn Unilever verleden telt slechts 10 jaar, van 2003 tot en met 2013, doorgebracht in Rotterdam, Londen en Brussel deels bij de Foods Divisie, later bij Corporate Communication en External Affairs. Een belangrijk onderdeel van mijn werk bij Unilever was het verzekeren van de vereiste wettelijke goedkeuringen van Unilever-producten en issue- en crisismanagement bij problemen rondom die producten.

Die ervaring helpt mij nu bij het begrijpen van de complexiteit van ons pensioenstelsel en de problematiek rondom het verzekeren van een toekomstig stelsel dat fair is voor alle deelnemers.

Voordat ik bij Unilever begon, heb ik bij Nestlé’s hoofdkantoor in Zwitserland gewerkt, bij een Amerikaans bedrijf in Brussel en ruim 17 jaar bij Gist-Brocades in Delft in diverse functies. Opmerkelijk is dat ik in al die andere functies steeds intensief contact met Unilever over de gehele wereld heb gehad wat uiteindelijk leidde tot werken bij Unilever.

Om de bijwerkingen van mijn voornaamste hobby, koken, te beperken, loop ik nog regelmatig hard en wandel veel. Daarnaast zeil ik nog enkele keren per jaar met een stel oud-collega’s van diverse bedrijven uit verschillende landen. Kortom, ik geniet van mijn Unilever-pensioen en hoop dat door mijn bijdrage aan het VO ook voor u zeker te kunnen stellen.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Peter van de Watering

 

PeterIk draai nu twee jaar mee als lid van het Verantwoordings Orgaan (VO) en dat bevalt mij prima. Het is belangrijk dat er een VO is om een oogje in het zeil te houden op wat er binnen Progress allemaal gebeurt en toezicht te houden op het functioneren van het pensioenbestuur. Als oud-Unilever-medewerker draag ik daaraan namens de gepensioneerden graag mijn steentje bij.

Mijn financiële achtergrond en mijn eerdere bestuurservaring helpen mij in deze rol. Mijn achtergrond binnen Unilever is zeer divers. Ik heb het geluk gehad veel van Unilever te mogen zien: Van den Bergh en Jurgens Rotterdam, Elida Gibbs Londen, Unilever Griekenland Athene, Lever Nederland, Frozen Foods, Unilever Research, Treasury Department en Foods Division.

In dienst van Unilever ben ik namens de werkgever een aantal jaren lid van de Raad van Bestuur van Progress geweest, waarvan de laatste periode als voorzitter. Ik realiseer mij dat er sinds die tijd veel veranderd is in de pensioenwereld maar dat het doel om voor Unilever-medewerkers een financieel zorgeloze oude dag te bezorgen onveranderd is gebleven. De interne trainingen die leden van het verantwoordingsorgaan worden aangeboden vind ik erg interessant en nuttig. Die helpen mij om scherp te blijven en om bij te blijven met alle veranderingen.

Naast tennissen en squashen gaat een groot deel van mijn tijd zitten in het ambassadeurschap van SeniorWeb. In die hoedanigheid organiseer ik computer-, tablet- en smartphone cursussen voor senioren in mijn woonplaats Lansingerland. Daarbij geef ik zelf ook les op de iPad en de iPhone. Ik kan het iedereen aanraden want ook dit houd je scherp van geest en zo blijf je bij met alle digitale ontwikkelingen.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Mark Goedhart

 

MarkIk heb geen typische Unilever-achtergrond. Mijn vrouw en ik hadden al heel jong onze drie kinderen dus werk en studie moesten worden gecombineerd. Na mijn parttime studie sociologie werd ik ambtenaar bij de gemeente Alkmaar en volgde ik - opnieuw naast mijn werk - de postdoctorale opleiding voor registercontroller. Dat bracht mij in contact met Unilever, waarna een loopbaan volgde bij Lever, UVGN, Research, Unilever Griekenland en UBN.

Ik ben medeoprichter, oud-voorzitter en erelid van de vereniging van registercontrollers en oud-voorzitter van het controllers instituut. In Griekenland was ik o.a. verantwoordelijk voor de pensioenen van onze werknemers en ik kon toen nog niet weten hoe belangrijk een goed bedrijfspensioen zou worden tijdens de Griekse crisisjaren.

Wij hebben nu zeven kleinkinderen en weer een heel ander leven. We besteden veel tijd aan en op onze zeilboot, o.a. als bestuurslid en commissaris van de Compagnieshaven Enkhuizen. Verder doe ik nog advieswerk en ben ik actief in de politiek. Ik was eerder raadslid van onze gemeente en help nu mee in onze raadsfractie.

Sinds eind 2014 ben ik penningmeester van de VUG en ben via de VUG op de hoogte van de vele veranderingen in de pensioenwereld en bij Progress / APF Unilever. Vanuit mijn financiële achtergrond denk ik een bijdrage te kunnen leveren op dit ingewikkelde beleidsterrein. Ik houd er van ingewikkelde zaken simpel te maken om het te kunnen begrijpen en dat kan mij nog wel eens van pas komen in het VO.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Bert Beij

 

BertOp 1 september 1961 als 15-jarige Mulo schoolverlater bij Unilever Research in Vlaardingen begonnen en 50 jaar later op 31 augustus 2011 ook bij Unilever Research in Vlaardingen geëindigd met een Europese Development rol. Ik mag wel zeggen dat het een mooie tijd geweest is bij Unilever.

Tussen die twee data een periode in Zwitserland gewerkt en langere tijd bij de werkmaatschappijen Lever’s Zeepmaatschappij, Lever Fabergé, Unilever Nederland Home & Personel Care.

De laatste zes jaar bij de Europese Development Organisatie waar ik zelfs nog Foods als aandachtsgebied heb mogen meemaken. Ik kijk met heel veel voldoening terug op mijn werkzame periode.

Sinds mijn pensionering in 2011 ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij de Zonnebloem en ben ik voorzitter geworden van de VGU-HkR, de ontmoetings- en ontspanningsvereniging van research en hoofdkantoor. Al snel werd ik gevraagd zitting te nemen in het bestuur van de KNVG, de koepelorganisatie van gepensioneerden verenigingen en in deze organisatie heb ik de bijzonderheden rond het pensioendossier leren kennen. Een bijscholing via SPO kwam heel goed van pas want de materie is complex, maar ook boeiend. Ik maak nu ook deel uit van het bestuur van de VUG wat mij de gelegenheid geeft om de standpunten van de Unilever-gepensioneerden rond pensioen uit te dragen in de koepel.

Ik mag graag een rondje golfen op de baan waar ik vanuit mijn huis op uitkijk en fietsen of wandelen samen met mijn vrouw op het prachtige eiland Schouwen-Duiveland waar we met veel plezier wonen. Samen musea bezoeken brengt ons buiten Zeeland en ook daar besteden wij graag onze tijd aan.

Onze twee kleinkinderen proberen wij niet al te veel te verwennen maar een logeerpartij bij ons is iedere keer weer een feest.

Ik geniet van mijn Unilever-pensioen en zal graag in het VO een bijdrage leveren om dat ook voor u zeker te kunnen stellen.

E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- - -

Medio oktober wordt u door Progress uitgenodigd aan deze verkiezingen deel te nemen.

Dit kan tot 26 oktober, dus stem tijdig!