Unilever Research gaat apparatuur uitlenen

27/06 - Unilever Research & Development gaat op de Wageningen campus ook deelnemen aan Shared Research Facilities (SRF) van de Wageningen Universiteit.

Op 22 juni ondertekenden Unilever en Wageningen Universiteit & Research een overeenkomst waarin werd afgesproken dat de elektronenmicroscopen van het bedrijf geplaatst worden bij Wageningen Universiteit en dat deze via Shared Research Facilities (SRF) ook door andere partijen gebruikt kunnen en zullen worden.

Op en rondom Wageningen Campus gebruiken verschillende organisaties en bedrijven sinds 2010 gemeenschappelijk de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten van Wageningen Universiteit & Research. Dit werd mogelijk gemaakt door de CAT-AgroFood subsidie van de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een bijdrage van Wageningen Universiteit & Research. Deze aanpak is uiterst succesvol gebleken en wordt nu doorontwikkeld als Shared Research Facilities. Het gaat veelal om dure complexe onderzoeksapparatuur, zoals elektronenmicroscopen en andere imaging technieken, maar bijvoorbeeld ook geavanceerde massaspectrometers en de nieuwste sequencing technieken. De aanschaf van dergelijke apparatuur is erg duur voor individuele partijen.

Ook het opbouwen van expertise om de apparatuur goed te gebruiken is vaak een te hoge investering voor een partij. Door samen te werken kunnen zowel de kosten per deelnemer worden gedrukt en kan de portfolio aan onderzoeksapparatuur state-of-the-art blijven, en tevens wordt ook voldoende deskundigheid opgebouwd. Het is bijzonder dat ook bedrijven hun eigen apparatuur breed toegankelijk gaan maken. Shared Research Facilities van Wageningen Universiteit & Research heeft al externe gebruikers en werkt samen met diverse partijen zoals Ziekenhuis de Gelderse Vallei, met het veredelingsresearchcentrum KeyGene en FrieslandCampina.

Zie voor meer informatie over Shared Research Facilities de site van Wageningen Universiteit & Research.

bron: Wageningen Universiteit & Research, 25/06/18