Drinken van zwarte thee is goed voor de concentratie

05/07 - Zwart thee bevordert het aandachtsvermogen bij mensen. Unilever zag kans deze officiële gezondheidsclaim te verwerven.


Op basis van door Unilever aangeleverd bewijs concludeert de European Food Safety Authority (EFSA) dat er een direct verband bestaat tussen de consumptie van zwarte thee en een versterkt aandachtsvermogen onder volwassenen.

 

Hiervoor moeten binnen 90 minuten twee tot drie porties zwarte thee gedronken worden. De twee tot drie porties staan gelijk aan 75 mg cafeïne. Ter vergelijking: een kop filterkoffie bevat 85 mg cafeïne.

 

Tijdrovend
Weliswaar moet de Europese Commissie (EC) nog instemmen met de gezondheidsclaim, voordat Unilever gedurende vijf jaar lang het exclusieve recht om deze gezondheidsclaim mag gaan gebruiken. De procedure hiervoor is vaak ingewikkeld en tijdrovend en aan diverse politieke invloeden in de 28 lidstaten en zakelijke belangen onderhevig.

 

Studies
Unilever voerde drie experimentele studies uit waarin de deelnemers thee moesten drinken en vervolgens taken moesten uitvoeren. De deelnemers werden verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep dronk zwarte thee en de controlegroep een placebo (heet water dat qua smaak en kleur op zwarte thee lijkt). Na het uitvoeren van de taken bleek dat de interventiegroep de taken beter uitvoerde.

 

Waardevol
Clive Gristwood, voorzitter R&D Food & Refreshment bij Unilever, is erg blij met de goedkeuring. "Het is zeer waardevol voor ons om dit officiële positieve wetenschappelijke oordeel van de EFSA te hebben. Wij zijn blij dat we een van de weinige bedrijven zijn die dit hebben bereikt en beschouwen het als een beloning voor onze inzet in jarenlange onderzoek naar de voordelen van het drinken van thee."