Opnieuw geslaagde editie Unilever's personeelsconcert
12/1 - Al bij het Rotterdam CS hoorde je iemand TaTaTa Taaa neuriën. Uit de parkeergarage Schouwburgplein kwam een echtpaar waarvan de man zachtjes hetzelfde deuntje floot.
(Lees en luister meteen ->)
Weer een eindje verderop hoorde je een Engelstalig gezelschap dat sprak over 'The 5th Symhony'. Het was al snel duidelijk, zaterdagavond 11 janauri, daar in de omgeving van concertgebouw De Doelen. Medewerkers en gepensionsioneerden van Unilever én hun vele gasten maakten zich niet zozeer op voor de alweer 64e editie van het Unilever personeelsconcert, maar liepen zich warm voor een muzikale avond met de grote componist Ludwig van Beethoven. En daarbij zou diens vijfde symphonie ongetwijfeld een grote rol spelen.
Het bij de entree door Weense lakeien uitgereikte programmaboekje zorgde meteen voor verwarring. In het indrukwekkende programmaoverzicht werd met geen woord meer over The 5th gerept. En 'spreekstalmeester' Martin Baai, die namens het optredende Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) alle bezoekers welkom heette, legde uit waarom. "Dit concert staat weliswaar in het teken van het 250e geboortejaar van Ludwig van Beethoven, maar naast zijn werken brengt het orkest vanavond ook composities van twee andere componisten uit de Klassieke Periode ten gehore, Haydn en Mozart. Ga er dus maar eens goed voor zitten, maar luistert u eerst nog naar uw gastheer Manfred Aben."
De microfoon ging hierna over naar Manfred Aben, wiens drieregelige functietitel we hier voor het gemak maar even samenvatten als directeur van het nieuwe Unilever lab in Wageningen. Manfred Aben blikte in een korte speech terug op de belangrijkste Unilever-successen van het afgelopen jaar maar ook op de ambitieuze plannen die het bedrijf voor dit jaar in het verschiet heeft. Na het recente vertrek van Conny Braams vond Manfred het een grote eer deze 64e editie van het concert te mogen openen. Waarna hij zijn plek op dit podium graag vrijmaakte voor dirigent Jan Willem de Vriend.
De van oorsprong violist Jan Willem de Vriend blikt terug op een rijke muzikale carrière. Zijn Rotterdamse debuut als dirigent maakte hij in 2014 en vanavond bleek inderdaad dat hij en de leden van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest (RPhO) geen onbekenden van elkaar zijn. Met een ferme zwaai zette het orkest de Ouverture Die Entfürung aus dem Serail van componist Wolfgang Amadeus Mozart in. De toon was gezet en het stuk van Mozart bleek een prachtige opmaat naar het Concert voor piano en orkest nr. 2 in Bes van Ludwig van Beethoven, de componist om wie het deze avond vooral zou draaien.
De vleugel werd in gereedheid gebracht en de in Rusland geboren Kirill Gerstein nam plaats op de pianokruk. Gerstein maakte zijn doorbraak in 2000 in Zürich met een uitvoering van Brahms' Eerste pianoconcert. Later speelde hij samen met grote orkesten in concertzalen over de hele wereld. Dat voor vanavond een ervaren pianist was uitgenodigd, bewees Gerstein in zijn perfecte pianooptreden samen met het RPhO, waarop de zaal tot de pauze werd getrakteerd. Een pauze die door veel aanwezigen werd benut om op zoek te gaan naar (oud-)collega's om elkaar onder het genot van een drankje en een ijsje alle goeds voor het nieuwe jaar te wensen.
De pauzegong klonk en de gasten zochten hun plekje in de zaal weer op. De vleugel was intussen weggerold en de zo vrijgekomen ruimte werd bezet door een aantal blazers. Die konden hun muzikale kwaliteiten benadrukken meteen al in het eerste stuk na de pauze, de Symfonie nr. 100 in G 'Militaire', gecomponeerd door Joseph Haydn. Een compositie die bestaat uit vier delen. Anders dan bedoeld klonk tijdens de drie intermezzo's telkens weer een applaus op uit de zaal, maar gelukkig lieten dirigent en RPhO zich hierdoor niet van de wijs brengen.
Sneller dan verwacht was het alweer tijd geworden voor het laatste programma-onderdeel. En dat werd, zoals dat ook bij eerdere onderdelen gebeurde, ingeleid door dirigent Jan Willem de Vriend. Hij bereidde de luisteraars voor op Wellingtons Sieg oder die Schlacht bei Vittoria', de door Beethoven gecomponeerde muzikale veldslag tussen het Frans en het Engelse leger. Een hoofdrol hierin is weggelegd voor de slagwerkers, die het stuk een extra militaire lading gaven. Met ruimte ook voor het patriottische Rule Brittania van Engelse zijde, gevolgd door Marlbrough s'en va t-en-guerre vanuit het Franse kamp. Voor dit laatste was gekozen omdat ten tijde van de compositie het gebruik van de Franse Marseillaise een tikje gevoelig lag. Dirigent en orkest haalden alles uit de kast en trakteerden het publiek op een prachtige en meeslepende uitvoering van deze zestien minuten durende compositie, dat door velen na afloop als onbetwist hoogtepunt van de avond werd bestempeld.
Het programma was teneinde, maar aangemoedigd door de langdurige staande ovatie van het publiek trakteerde het orkest de aanwezigen op een toegift. En met "Wat is een nieuwjaarsconcert zonder Radetzky Mars?' verklapte dirigent Jan Willem de Vriend meteen de titel. Dat stuk werd vanzelfsprekend met soms zacht, dan weer hard applaus geestdriftig vanuit de zaal ondersteund. En zo maakte uiteindelijk een laatste dreun op de pauk een einde aan deze prachtige editie van het Unilever personeelsconcert 2020.
Programmaboekje