Tentoonstelling Adieu Unilever Vlaardingen

29/1 - De tentoonstelling gaat vrijwel uitsluitend over de aanwezigheid van LZM in Vlaardingen en is tot eind juni 2020 te zien in het Streekmuseum, Kethelweg 50 te Vlaardingen.

Altijd op iedere zaterdag en 1e zondag van de maand geopend van 14.00 – 16.00 uur. Groepen op aanvraag.

Een eeuw lang was Unilever een deel van de Vlaardingse gemeenschap. De LZM sloot in 2008 en URDV in 2019.

Ruim honderd jaar geleden, dus vanaf 1913, werd begonnen door Bouwondernemer Maat op een opgehoogd stuk grond, genaamd het Boonerboschje, met de bouw van een zeepfabriek opgezet door de Gebrs. Lever uit Engeland.
Al jaren werd Lever’s Zeep verkocht dat langzamerhand de groene zeep uit de markt probeerde te drukken.
Naast de Zeepfabriek werd op 1 april 1953 de eerste paal geslagen voor de proeffabriek en in 1955 het Laboratorium. Door de toenmalige Minister-President Dr. Willem Drees werd het gebouw in gebruik genomen. In beide gebouwen hebben minstens 10.000 mensen werk gevonden van laboranten tot afvuldames tot zeepmakers.

Bij streekmuseum Jan Anderson hebben ze getracht zoveel mogelijk herkenbare gereedschappen en producten bij elkaar te brengen. Hierdoor is zelfs voor een leek de zeepfabricage van de laatste honderd jaar te zien.

Ze hadden een vooruitstrevende manier van reclame maken o.a. voorlichtings-boekjes voor huisvrouwen en kinderboekjes voor de jeugd. In de pauzes van de bioscoopfilm werden de producten in kleur aan de bioscoopbezoekers getoond en huisvrouwen groepen werden onthaald in het Paviljoen waar ze een doosje met producten meekregen.

Voor de oorlog stond er op de zeep voor minstens fl. 10.000,-- de schade aan kleding zou worden vergoed. Het grootste succes voor de oorlog was het sparen van bonnetjes bij de Lever’s zeepproducten van honderden verschillende artikelen waarvan het fotoboxje voor de oorlog duizenden mensen aan het fotograferen bracht. Op een fotoreportage zien we een achttal postzakken met kaarten van cadeaupunten.

Ook is er een vitrine met materiaal van de Bedrijfsbrandweer.

adieu unilever.2