Adieu Unilever Vlaardingen feest van herkenning

27/07 - Tot november is in het Streekmuseum Jan Anderson de tentoonstelling Adieu Unilever te zien. Een tentoonstelling ingericht met materialen die op tijd zijn veiliggesteld.


De Vlaardingse geschiedenis is in goede handen bij Jan Anderson die al bijna 45 jaar met een enorme gedrevenheid het Streekmuseum Vlaardingen runt. In zijn eeuwigdurende jacht naar prenten, boeken en voorwerpen verzamelde hij waarschijnlijk de breedste collectie ooit door een particulier bijeen gebracht. Het museum telt inmiddels 150.000 unieke voorwerpen. Naast vooral voor oud Vlaardingers herkenbare voorwerpen omvat de collectie veel boeken, prenten en andere paperassen, foto’s en ansichtkaarten.

 

Streekmuseum Jan Anderson

 

In 1954 startte Jan Anderson met het verzamelen van allerhande voorwerpen, waaronder boeken en prenten. Door de inspanning van 'De Ronde Tafel van Vlaardingen' (een serviceclub) vond zijn gestaag uitdijende collectie in 1976 een onderkomen in het Streekmuseum Jan Anderson en werd de Stichting Collecties Jan Anderson opgericht.

 

Vanzelfsprekend mocht een tentoonstelling over Unilever R&D, ooit de grootste Vlaardingse werkgever, niet ontbreken. Een groot deel van de tentoongestelde voorwerpen verwierf Jan Anderson bij de sluiting van de Lever fabriek. De collectie werd later aangevuld met materialen afkomstig vanuit Unilever RD Vlaardingen. Een week voor het definitieve vertrek naar Wageningen kreeg Jan nog een telefoontje uit het laboratorium. Daar stond materiaal voor hem klaar. Dat moest wel snel worden opgehaald, anders zou het worden vernietigd. Jan aarzelde geen moment, sloeg zijn slag en zag kans een klein deel van de Vlaardingse Unilever-historie veilig te stellen.

En van al die materialen is nu de tentoonstelling Adieu Unilever Vlaardingen ingericht. De tentoonstelling biedt een leerzaam inkijkje in de rijke historie van de twee Unilever-bedrijven. Leuk voor Vlaardingers en bezoekers van buiten, maar nog leuker voor (oud)Unilever-medewerkers die ooit in een van de twee vestigingen hebben gewerkt, maar ook hun (klein)kinderen en alle andere familieleden kijken hun ogen uit.

 

Streekmuseum HansBakker compilatie

 

Adieu Unilever Vlaardingen – de tentoonstelling

Ruim honderd jaar geleden, dus vanaf 1913, werd begonnen in Vlaardingen door Bouwondernemer Maat op een opgehoogd stuk grond, genaamd het Boonerboschje, begonnen met de bouw van een zeepfabriek opgezet door de Gebroeders Lever uit Engeland.

Al jaren werd Lever's Zeep verkocht dat langzamerhand de Groene Zeep uit de markt probeerde te drukken. Naast de Zeepfabriek werd op 1 april 1953 de eerste paal geslagen voor de proeffabriek en in 1955 het laboratorium. Door de toenmalige Minister-president Dr. Willem Drees werd het gebouw in gebruik genomen. Op beide locaties hebben minstens 10.000 mensen werk gevonden van laboranten tot wetenschappers en van afvuldames tot zeepmakers.

We hebben getracht zoveel mogelijk herkenbare gereedschappen en producten bij elkaar te brengen. Hierdoor is zelfs voor een leek de zeepfabricage van de laatste honderd jaar te zien. Ze hadden een vooruitstrevende manier van reclame maken o.a. voorlichtingsboekjes voor huisvrouwen en kinderboekjes voor de jeugd.

In de pauzes van de bioscoopfilm werden de producten in kleur aan de bioscoopbezoekers getoond, en huisvrouw groepen werden onthaald in het Paviljoen waar ze een doosje met producten meekregen. Voor de oorlog stond er op de zeep dat voor minstens fl. 10.000,- de schade aan kleding zou worden vergoed.

Het grootste succes voor de oorlog was het sparen van bonnetjes bij de Lever's zeepproducten van honderden verschillende artikelen waarvan het fotoboxje voor de oorlog duizenden mensen aan het fotograferen bracht. Op een fotoreportage zien we een achttal postzakken met kaarten van cadeaupunten. Ook is er een vitrine met materiaal van de bedrijfsbrandweer.

 

Streekmuseum Adieu Unilever

 

Adieu Unilever Vlaardingen

De tentoonstelling 'Adieu Unilever Vlaardingen' is tot eind november 2020 te zien.

Bezoekadres en openingstijden

Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50, Vlaardingen
Geopend iedere zaterdag en 1e zondag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

De toegang is gratis.

Groepen op aanvraag