Misschien toch geen verhuizing hoofdkantoor ?

15/8 – Diverse media en de geschreven pers brachten de afgelopen dagen berichten naar buiten dat er nog een kans is, dat Unilever zijn hoofdkantoor in Nederland behoudt.

In een document voor aandeelhouders schrijft het bedrijf, dat een vertrekboete van 11 miljard euro de verhuizing naar Londen niet de moeite waard maakt.

 

GroenLinks heeft onlangs bij monde van Tweede Kamerlid Bart Snels aangekondigd om een initiatief wetsvoorstel in te dienen om multinationals te verplichten een heffing te laten betalen bij vertrek uit Nederland. Na Unilever heeft inmiddels ook Shell laten weten dat wordt overwogen om zijn hoofdkantoor naar Londen te verplaatsen.

 

Volgens Unilever is het plan van GroenLinks in strijd met het Europees recht en bepaalde internationale belastingverdragen. Omdat nog onduidelijk is of, wanneer en hoe het wetsvoorstel ten uitvoer zal worden gebracht, gaat Unilever vooralsnog gewoon door met de voorbereidingen om voor het eind van dit jaar het hoofdkantoor in Londen te concentreren.

 

Een eventuele eindafrekening van 11 miljard euro acht het concern “niet in het belang van Unilever, de aandeelhouders en andere belanghebbenden”.

 

Op 21 september a.s. staat er een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland waar over de verhuisplannen en de aangekondigde vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur gestemd mag worden.

 

Naar verwachting blijft het nog wel even spannend hoe dit verder zal gaan.