Unilever wil gaan schoonmaken met zeewier

08/01 - Unilever start een experiment om vuil van schimmels en bacteriën aan te pakken met schoonmaakmiddelen die worden gemaakt op basis van zeewier.


zeewier

 

Unilever onderzoekt al langer een verbinding van stoffen uit zeewier die voorkomt dat de planten onder lagen bacteriële plak of schimmels komen te zitten. Met investeerder Innova Partnerships, waarmee Unilever het bedrijfje Penrhos Bio heeft opgericht, maakte Unilever die in de natuur aanwezige verbinding na en noemde dit Lactam.

 

Lactam verstoort het communicatiesystemen tussen micro-organismen, zodat die zich geen ‘biofilms’ kunnen vormen. Dergelijke lagen micro-organismen kunnen voorkomen op allerhande oppervlakten, zoals bijvoorbeeld ons gebit, bacteriële plak of schimmels komen te zitten. Toepassingen zijn talrijk en op basis van lactam ontwikkelde producten kunnen evengoed gebruikt worden  in onder meer onze keukens. Reden dat naast tandpasta ook de merken schoonmaakmerken Cif, Glorix en Robijn in het experiment betrokken zijn.

 

Biofilms spelen volgens Unilever een rol bij naar schatting 80 procent van alle infecties bij mensen. “Deze technologie kan dus veel betekenen ook voor sectoren buiten de portefeuille van Unilever”, zegt Jonathan Hague, het hoofd voor onderzoek en technologie, van Unilever.

 

Naast toepassingen in eigen schoonmaakproducten wil Unilever daarom gaan samenwerken met andere sectoren die van deze oplossing kunnen profiteren.