Uitdelen patenten om uitstoot vriezers aan te pakken

09/11 - Unilever heeft aangekondigd dat het een gratis, niet-exclusieve licentie voor maar liefst twaalf herformuleringspatenten beschikbaar zal stellen aan de ijsindustrie.

 

ijsjes 


Toegang tot deze patenten zal de industrie helpen bij het herformuleren van ijsproducten, zodat ze stabiel blijven bij een warmere vriestemperatuur van -12°C, in tegenstelling tot de huidige standaard in de industrie van -18°C. De hoop is dat door het delen van deze patenten met andere ijsfabrikanten, de industrie wereldwijd kan evolueren naar energiezuinigere vrieskisten.

Vorig jaar kondigde Unilever haar ambitie aan om de temperatuur van de 'last mile'-ijsvrieskisten te verhogen, met behoud van dezelfde ijskwaliteit en consumentenervaring. Sindsdien hebben onderzoeken bij Colworth, Unilevers Global Ice Cream R&D Centre in het VK en twee pilots in Duitsland een energiereductie van ongeveer 25% per vrieskist aangetoond bij een warmere temperatuur van -12°C. Dit is gunstig voor het milieu en betekent dat de diepvriezers goedkoper in gebruik zijn.

Andy Sztehlo, Chief R&D Officer Ice Cream bij Unilever: “We zijn blij met deze volgende stap in ons werk om de temperatuur van onze 'last mile'-ijsvrieskisten te verhogen. Door een gratis, niet-exclusieve licentie te verlenen voor deze twaalf herformuleringspatenten, hopen we dat onze collega's en partners uit de hele ijssector hiervan zullen profiteren. Samen kunnen we namelijk werken aan het verminderen van de uitstoot in de gehele sector. Wij geloven dat door samenwerking de impact van de cold chain op het milieu kan worden verminderd, terwijl we tegelijkertijd hoogwaardige ijsproducten blijven leveren waar onze consumenten zo van houden."

De uitstoot van ijsvriezers in de detailhandel is verantwoordelijk voor 10% van Unilevers broeikasgasvoetafdruk in de waardeketen.

 

Bron: www.unilever.nl