Gepensioneerden VGU-HkR vergapen zich aan HIVE

26/06 - Woensdag 26 juni, de eerste tropische dag van het jaar. En wat doen de gepensioneerden van Hoofdkantoor en Research op zo’n dag?


Die brengen een bezoek aan HIVE, het prachtige nieuwe researchonderkomen van Unilever in Wageningen.


HIVE
Een door de vele zonaanbidders bomvolle Metro B naar Hoek van Holland maakte die middag een tussenstop bij Vlaardingen Centrum. Daar stapte een deel van de passagiers uit om vandaar door te wandelen naar de Olivier van Noortlaan, de opstapplaats vandaag van een dagje uit naar HIVE in Wageningen.


De beloofde dubbeldekker van de firma Ringelberg had zich vastgereden in een file bij Rotterdam, dus was er een half uurtje tijd voor de herkennismaking met oud-collega’s, ook wel eens de ‘namenbingo’ genoemd. U weet wel, “Ik kan even niet op je naam komen….” of vergelijkbare excuses. Afijn, na deze introductie reed opeens toch de bus voor en intussen hadden ook de laatste laatkomers zich bij de opstapplaats gemeld.


De busreis kende vervolgens geen noemenswaardige problemen. Er waren nauwelijks files en de chauffeur hield de vaart er lekker in. Slechts iets te laat dan in het programma vermeld, reed de bus het terrein van de Wageningen Campus op. Daar vergaapten de busreizigers, en dan met name diegenen die hier nu voor het eerst kwamen, zich aan het prachtige gebouw dat Unilever hier had neergezet.


Via het bordes werd dat indrukwekkende gebouw betreden en konden de busreizigers worden verenigd met de deelnemers die met eigen vervoer naar Wageningen waren gekomen. Precies op tijd voor een koel welkomstdrankje dat werd gereserveerd in open aula op de begane grond. Aanvankelijk stond dit onderdeel gepland op het buitenterras, vanwege de hoge temperaturen werd echter in allerijl besloten dit deel van het programma naar de koelte binnen te verhuizen.


JohnVDDraaijVoorzien van een drankje werden de bezoekers welkom geheten allereerst door John Van der Draaij. Veel van de bezoekers kennen hem nog als facility manager van Vlaardingen, een rol die hij ook bij HIVE in Wageningen, zei het nu onder iets een ingewikkelder functienaam, nog altijd met verve vervult. John gaf de aanwezigen een korte presentatie waarin hij terugblikte op de plannenmakerij van de nieuwe vestiging in Wageningen en een toelichting gaf op de bouwontwikkeling compleet met allerlei indrukwekkende bouwsnufjes en -cijfers. HIVE is inmiddels alweer vijf jaar de trotse uiterst duurzame thuisbasis van Unilever Research. Een verhaal dat John graag nader had toegelicht aan de hand van een mooi filmpje. De techniek liet ons echter in de steek, maar gelukkig kunnen we de video op deze plek alsnog laten zien.ManfredAbenTrots was hierna zeker ook de volgende spreker, Manfred Aben, Site leader HIVE, die er zichtbaar van genoot zo’n grote groep oud-collega’s te mogen verwelkomen. Manfred gaf een toelichting op de huidige researchsituatie binnen Unilever en legde uit dat dit nieuwe gebouw tal van voordelen biedt. Het gebouw is zo ontworpen dat er een maximaal rendement kan worden behaald uit alle researchinspanningen. Daarbij telt ook de ligging mee op de Wageningen Campus. Zo maken diverse Campus-bedrijven gebruik van elkaars kostbare researchapparatuur, waarbij dan ook de interactie tussen wetenschappers uit al die bedrijven weer tot een maximale synergie leidt. Tenslotte stond Manfred nog even stil bij de doorlopende veranderingen in het researchlandschap. Veranderingen die door de recent aangekondigde verkoop van Unilever’s IJsdivisie ook de komende periode een groot deel van de agenda’s zullen gaan beheersen.

Genoeg gepraat, tijd voor een drankje, waarvoor het gehele gezelschap zich alsnog naar het overdekte buitenterras begaf, waar de tafels inmiddels uitnodigend stonden gedekt voor de beloofde barbecue. Onder genot van opnieuw koele verfrissingen toverde het gastvrije cateringpersoneel hierna het ene na het andere smakelijke hapje uit de HIVE-keukens, waarvan door de deelnemers zichtbaar heerlijk werd genoten.

 

Intussen nam een deel van de gasten, verdeeld in een kleinere groepen, deel aan een rondleiding door het nieuwe gebouw. Werkplekken, laboratoria en de pilot plant werden bewonderd, terwijl gids John van der Draaij afgewisseld door een collega uit zijn team, telkens een toelichting gaf.

 

Nadat alle borden en bestek naar de spoelkeuken waren verhuisd, genoten de deelnemers van een, nu het toch nog kan, overheerlijk Unilever-ijsje. En zo kwam ijs-etend ongemerkt het moment dat de busreizigers zich weer moesten afscheiden van de overige gasten. Dit omdat de Ringelberg-bus intussen een paar rondjes over het campusterrein had gereden om zo het businterieur wat af te koelen voor de terugreis.

 

Die terugreis verliep al even voorspoedig als de heenreis en bijna exact volgens planning reed de bus Vlaardingen alweer binnen. Tijd voor Bea om alle deelnemers te bedanken voor hun komst en iedereen nog even herinneren aan het eerstvolgende evenement, het traditionele bootuitje op woensdag 4 september a.s.. De plannen hiervoor zijn bijna gereed. VGU-HkR-leden zullen hierover (vooral) via e-mail worden uitgenodigd en geïnformeerd. Houd uw mailbox dus goed in de gaten en heeft/krijgt u binnenkort een nieuw e-mailadres? Vergeet dit dan niet even te melden.

 

NB. De vandaag gemaakte foto's zijn nog onderweg en houd u nog even tegoed