Met het Concert for U is 2018 echt begonnen

20/01 - We zijn twee weken onderweg in 2018 als op zaterdag 13 januari veel (oud)medewerkers de kou trotseren en zich een weg banen naar Rotterdam.


Daar wordt die avond in concertgebouw De Doelen het traditionele Unilever Nieuwjaarsconcert gehouden, voor de trouwe bezoeker een evenement om niet te missen. Voor dit Concert for (U)nilever 2018 had De Doelen haar Grote Zaal beschikbaar gesteld. Deze prachtige ambiance bood ook een perfect podium voor het 100-koppige Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat uitgerekend dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert.


Terugblik op een bewogen 2017

In haar hoedanigheid van National Manager Unilever Nederland heette Conny Braams alle gasten én het orkest van harte welkom. Dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest dit jaar 100 jaar bestaat, was niet aan haar voorbij gegaan. Conny Braams feliciteerde het voltallige orkest symbolisch met een imposante ruiker van 100 witte rozen, voor elk orkestlid één exemplaar als herinnering aan deze bijzondere avond.


Conny Braams maakte van de gelegenheid gebruik een samenvatting te schetsen van het afgelopen roerige jaar 2017. Een jaar dat voor Unilever begon met een vijandige en gelukkig afgeslagen overnamepoging door concurrent Kraft-Heinz. Een jaar ook waarin de verkoop van Unilever's margarinetak werd aangekondigd én uiteindelijk afgerond nadat hierover met investeringsmaatschappij KKR overeenstemming was bereikt. De verkoop was een voor Unilever noodzakelijke beslissing met ingrijpende gevolgen voor vele medewerkers, ook in Nederland.


Een andere opvallende ingreep met opnieuw gevolgen voor medewerkers was de aankondiging van de verkoop aan Zwanenberg van de Unox-fabriek in Oss. En van weer een heel andere orde, maar daarom niet per se minder ingrijpend, was het slaan van de eerste paal van Unilever's nieuwe Foods Innovation Centre in Wageningen in november, waar in de toekomst de activiteiten vanuit URDV in Vlaardingen zullen worden samengebracht.


Kortom, vatte Conny Braams samen, er is in 2017 erg veel gebeurd. Maar alle ingezette en uitgevoerde ingrijpende beslissingen maken dat Unilever in 2018 weer vol vertrouwen een grote stap naar een succesvolle toekomst kan zetten.

concert1


Een avondje Paris in Rotterdam

En met deze mooie woorden werd het tijd voor de muziek. De concertbrochure klonk meteen al veelbelovend met de belofte 'Impressies van Parijs in de roaring 20’s'. Het concert vertolkte de grandeur van Parijs, culturele hoofdstad van de roerige jaren ‘20: een smeltkroes waar ritmes uit de hele wereld samenvloeiden. De stad omarmde wereldwijde culturele invloeden: jazz uit Harlem en Afrikaanse mythologie.

 

Het muzikale programma ontwikkelde zich gaande de avond in hetzelfde ritme als het laatste gespeelde stuk, de 'Boléro' van Ravel. De vertolkingen voor de pauze van Milhaud's 'La création du monde' en het 'Celloconcert' van Connesson met de vermaarde Gautier Capuçon
 als cello-solist zouden de rustige opmaat worden van de twee muziekstukken die na de pauze werden gespeeld. De sublieme uitvoering van Gershwin's 'An American in Paris' werd door het publiek al beloond met een staande ovatie. Maar de stemming kwam er helemaal goed in toen de eerste roffels klonken van Ravel's 'Boléro'. Het gepassioneerde Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Stéphane Denève haalde alles uit de kast voor een prachtige vertolking van dit voor vele bezoekers herkenbare stuk. Daarbij opgeteld de prachtige akoestiek van De Doelen maakte deze editie van het Concert for U op hen een onuitwisbare indruk.

 

Het jaar 2018 is nu echt begonnen.

concert2