COGU Jaardag 2017 weer groot succes!

09/12 - Op woensdag 29 november kwamen er 120 COGU bezoekers af op de traditionele Jaardag. Wil Hijkoop bedankte iedereen voor zijn of haar inzet.


Cogu jaardag 2017 

VUG voorzitter Nico Overbeeke onderstreepte volmondig dat de COGU een uniek initiatief is, wat andere multinationals niet kennen.

Tijdens de lunch hield Sanne Buijs (HR directeur Benelux) een korte uiteenzetting over diverse ontwikkelingen, zoals de aanstaande verkoop van de margarine tak en de komende verhuizing van URDV naar Wageningen. Dit leverde ruim voldoende stof op voor een levendige Vraag en Antwoord sessie.

 

Na afloop schreef Jan Arends onderstaand verslag.

 

COGU Jaardag 2017

 

Op woensdag 29 november is de traditionele COGU Jaardag gehouden, een dag waar veel COGU-bezoekers steeds naar uitkijken. Niet minder dan ruim 120 bezoekers uit heel Nederland waren vol goede moed naar Bar Brasserie Engels in het Groothandelsgebouw te Rotterdam vertrokken. Een kapotte bovenleiding op het spoor bij Gouda veroorzaakte een flinke vertraging en velen moesten zelfs omreizen via Schiphol naar Rotterdam. De laatste bezoekers arriveerden helaas pas rond 11.30 uur.

 

Namens het VUG-bestuur was voorzitter Nico Overbeeke aanwezig. Onze penningmeester Mark Goedhart moest dit keer helaas om gezondheidsredenen verstek laten gaan. Tijdens de lunch was HR directeur Benelux Sanne Buijs te gast.

 

In haar welkomstwoord bedankte voorzitter Wil Hijkoop voor de enorme inzet van de bezoekers. Zij vormen een zeer belangrijke en ook persoonlijke schakel met de gepensioneerden. Niet alleen de gepensioneerden maar ook Unilever hebben veel waardering voor onze activiteiten. Eind 2016 is er een groot aantal bezoekers gestopt, die tezamen ca. 300 gepensioneerden bezochten. Jammer genoeg hebben wij dit jaar maar 7 nieuwe bezoekers kunnen verwelkomen, maar door medewerking van alle bezoekers is het toch gelukt om praktisch alle rayons te herverdelen. De afstanden van bezoekers naar de gepensioneerden worden groter maar veelal plannen bezoekers dan meerdere bezoeken op 1 dag om zo kosten te besparen.

 

Wil Hijkoop deed een dringend beroep om namen van mogelijke nieuwe bezoekers aan de CUGU door te geven. De meeste rayons omvatten tussen de 10 en 20 gepensioneerden. De plaatsen Oss, Uden, Amsterdam, Deventer, Spijkenisse en omgeving zijn urgente aandachtsregio’s. Het afgelopen jaar is het aantal bezochte gepensioneerden weer wat verminderd, maar gelukkig minder snel dan voorgaande jaren. Voor komend jaar staan er nog ca. 3200 gepensioneerden in het bestand om te gaan bezoeken.

 

Trouwe bezoekers van de U-Vitalis website hebben ongetwijfeld gemerkt dat deze per 14 november vernieuwd en makkelijker toegankelijk is. Op deze site is ook te lezen dat de COGU binnen het WTC-gebouw verhuisd is van kamer 576 naar kamer 1263. Telefoonnummers, postbus en antwoordnummer zijn gelukkig ongewijzigd gebleven. Het juiste kamernummer staat helaas nog niet vermeld op ons briefpapier maar wij hopen dit binnenkort te corrigeren.

 

Vervolgens nam VUG voorzitter Nico Overbeeke het woord en benadrukte nog eens dat de COGU een unieke organisatie is die bij geen andere multinational zoals Philips, Hoogovens en Shell, aanwezig is. Jaar op jaar verstrekt Unilever subsidie aan de COGU. Over deze subsidie, die volgend jaar overigens verlaagd wordt, hoeft de COGU zich voorlopig geen zorgen te maken. Ook het VUG bestuur zal de COGU activiteiten blijven ondersteunen.

 

Nico Overbeeke deelde tevens mede dat door de gunstige dekkingsgraad van Progress, in 2018 de pensioenen wederom geïndexeerd kunnen worden. Weinig pensioenfondsen hebben dit de afgelopen 10 jaar kunnen doen.

 

Sanne Buijs, HR directeur Benelux en verantwoordelijk voor de 4 fabrieken in de Benelux, voor de onderhandelingen met de vakbonden en voor de Centrale Ondernemingsraad vertelde in vogelvlucht iets over de sluiting van URDV in Vlaardingen, het afstoten van margarine tak en de CAO onderhandelingen in Oss.

 

Uit de zaal kwamen hierover diverse vragen, met name over de verkoop van de margarine activiteiten , de aankomende verhuizingen vanuit Vlaardingen naar resp. Wageningen en de Nassaukade en over de vestigingsplaats van het Unilever Hoofdkantoor. Over deze punten waren geen definitieve uitspraken te doen, omdat de onderhandelingen nog gaande zijn. Wel is er duidelijk over dat de Refreshment tak (ijsjes en dranken) naar Nederland komt.

 

Feike de Jong, inmiddels de huisfotograaf van de COGU, heeft ook dit jaar de fotografische activiteiten weer voor zijn rekening heeft genomen. De vele foto’s zijn te zien in het fotoboek op deze website.


Na de warme lunch namen de bezoekers de tasjes in ontvangst die ’s morgens door de COGU commissie waren voorzien van de bekende inhoud.

 

Jan Arends