Weergoden goed gezind tijdens septemberuitje

05/09 - ‘Ut weer ’s vedaehe ’n bietje ruuzebuuzig'. De deelnemers aan het VGU-HkR septemberuitje dat hen donderdag 5 september naar Zeeland voerde, hebben dit deze dag vaak gehoord.

 

 

Middelburg Loskade

En voor diegenen die nog niet begrijpen wat de Zeeuwen hiermee bedoelen, hier nog even de westerse vertaling: 'Het weer is vandaag een beetje ontstuimig'. Maar dat laatste weerhield de 200 deelnemers er niet van in Vlaardingen of Rotterdam in een van de vier bussen te stappen voor het traditionele septemberuitje.

 

Hoewel dat van die vier bussen niet zonder slag of stoot zou gaan. Bij het organiserende reisbureau waren vier bussen besteld die elk gemiddeld zo'n 50 deelnemers naar Zeeland op en neer zouden brengen. Twee bussen zouden vanaf Rotterdam CS vertrekken, een derde bus vanaf het parkeerterrein bij begraafplaats Holy en een vierde bus vanaf het lab in Vlaardingen.


Het Holy-gezelschap had gehoor gegeven aan de oproep vooral op tijd te zijn en kon netjes om 08:45 uur vanaf de begraafplaats Holy vertrekken. Een korte tussenstop zou worden gemaakt bij het lab om daar nog een aantal passagiers op te pikken waarvoor in de 4e bus geen plek meer was. Eenmaal gearriveerd aan de Olivier van Noortlaan werd pijnlijk duidelijk dat het reisbureau kennelijk had bedacht dat het lab in Vlaardingen al gesloten was en had voor vandaag geen 4 maar slechts 3 bussen geregeld. De overgebleven plaatsen in de Holy-bus werden opgevuld en bus 3 kon op weg. De overige bij het lab kleumende passagiers moesten nog even wachten op een vierde bus die inderhaast werd opgetrommeld.


Het oponthoud in Vlaardingen maakte dat ook de Rotterdamse bussen iets later startten voor de rit richting de koffie met gebak, dat in restaurant de Grevelingen aan de Grevelingendam zou worden geserveerd. Collegiaal zoals VGU-HkR-leden zijn, werd achterin de zaal een aantal tafels vrijgehouden voor het enige tijd later arriverende Vlaardingse lab-gezelschap. Toen het gezelschap compleet was, heette vice-voorzitter Jan Rogaar iedereen welkom.


Het voltallige gezelschap koerste hierna met vier (!) bussen verder richting het zuiden. Schouwen-Duiveland werd verlaten en via de Zeelandbrug werd Noord-Beveland bereikt om vervolgens over te steken naar Walcheren. Het dorpje Veere kwam dichterbij en dat bleek precies de bedoeling want in de haven van deze kustgemeente lag het passagiersschip Lady Madeleine op ons te wachten. De chauffeurs zochten een parkeerplaatsje zo dicht mogelijk bij de aanlegplaats en via de toch wel smalle loopplanken bereikten alle deelnemers zonder kleerscheuren de boot.


De trossen werden losgegooid en terwijl in de salon een heerlijke lunch werd geserveerd, begon de kapitein aan zijn rondvaart over het woelige Veerse Meer. Wie daarin trek had, klom op het bovendek om uit te waaien en te genieten van de schuimkoppen op het ruwe water. Veruit de meeste passagiers kozen er echter voor om gezellig lang na te tafelen in de warme en vooral droge salon van het schip.

 

septuitje2019 2


Via de sluis werd het Kanaal door Walcheren ingevaren. Dat varen ging overigens met een behoorlijke snelheid en de schipper legde uit waarom. “Deze boot is ondiep en hoog. Door de harde wind loop je het risico dat het schip gaat hellen en lastig bestuurbaar wordt. Ook heb je de kans vast te lopen. Door de vaart er goed in te houden, heb je hier aanzienlijk minder last van.” Waarvan akte.


Sneller dan gepland werd zo de haven van Middelburg bereikt. Nadat het schip aan de Loskade was afgemeerd, mochten de passagiers die dat wilden van boord om gedurende zo'n vijf kwartier een wandeling te kunnen maken door de Zeeuwse hoofdstad. Eenieder ging zijns of haars weeg en bracht een opnieuw regenvrij bezoekje aan de wekelijkse markt, de Lange Jan, de Abdij of slenterde langs de vele winkels door het gezellige centrum. Aan de afspraak om uiterlijk kwart voor vier weer bij de bussen terug te zijn, werd keurig gehoor gegeven en om 16.00 uur konden de busmotoren worden gestart voor de rit richting het avondeten dat intussen voor ons bij Van der Valk in Ridderkerk werd bereid. Dat in Middelburg toevallig net de Schroebrug over het kanaal werd geopend en wij ruim een kwartier moesten wachten alvorens we Middelburg konden verlaten was jammer. De rit over de A58, A4 en een aantal andere A-wegen verliep echter voorspoedig, zodat we op een nog altijd acceptabele tijd voor het gevarieerde diner konden aanschuiven.

 

septuitje2019 1


Terwijl iedereen lekker aan het uitbuiken begon, greep voorzitter Bert Beij voor de laatste keer deze dag de microfoon. Allereerst om de organisatoren Trudie, Marleen en Bea te bedanken voor de organisatie van dit mooie uitje, en de drie meegereisde EHBO'ers voor hun geruststellende aanwezigheid. Om af te sluiten met een aantal huishoudelijke mededelingen. Bijvoorbeeld dat de Holy-bus op de terugreis eerst langs zou gaan bij het lab om de daar opgestapte passagiers ook weer af te zetten. Dat laatste lokte reacties uit de hoek van de Holy-gasten. Of deze reacties instemmend dan wel afkeurend waren bedoeld ging door het geluid van het aanzwellend geroezemoes verloren.


Bert schraapte voor een laatste keer zijn keel, nodigde alle aanwezigen uit ook de Kerstbijeenkomst van 12 december bij te wonen en hoopte tenslotte iedereen volgend jaar opnieuw welkom te mogen heten voor het septemberuitje. Dat wat Bert betreft dan weer plaatsvindt aan boord van de ons bekende Zilvermeeuw.