07/09 - Zaterdag 31 augustus 2024 werd op Papendal de Vitaliteitsdag, georganiseerd door Stichting Steun bij Ziekte en Zilveren Kruis, gehouden. Lees hier het verslag van deze zeer geslaagde dag.
In de ochtend hield Machteld Huber een interessant betoog over ‘Goed oud worden, hoe doe je dat’. Haar presentatie treft u eveneens hieronder aan. Op de SbZ-pagina vindt u een link naar de door Marcel Vogel gemaakte foto's van deze Vitaliteitsdag.
Goed oud worden, hoe doe je dat?
Tekst en foto's: Marcel Vogel
De jaarlijkse Vitaliteitsdag van Stichting Steun bij Ziekte (SbZ) en Zilveren Kruis (ZK) werd op 31 augustus 2024 op Papendal gehouden. De SbZ’ers hoorden sprekers, gingen lunchen, deden binnen- en buitenactiviteiten, ontvingen informatie, kregen massages en werden aan het lachen gemaakt.
Voor het eerst
De bussen zijn nog niet gearriveerd. Toch zijn er al vroege vogels neergestreken. Het eerste stel is elk jaar van de partij en hoopt oud-collega’s te ontmoeten. Bij de barista staan al enkele SbZ’ers voor een verse cappuccino. Ze komen voor de lezing van Wim Daniëls, die ze kennen van tv. Er is enthousiasme over de buitenactiviteiten op deze zonnige nazomerzaterdag. Een net gepensioneerde dame komt voor het eerst en is ‘heel benieuwd naar vandaag’.
Welkom
“We zijn blij dat u allemaal gekomen bent!”, klinkt het vanaf het podium. De zaal is inmiddels volgestroomd met zo’n 300 pensionado’s. Liesbeth Korswagen (secretaris SbZ) en Bert ten Arve (accountmanager ZK) heten iedereen welkom. Op het scherm een foto van het SbZ-bestuur. Helaas is voorzitter Gert Schipper er, wegens familieomstandigheden, niet bij. Liesbeth vertelt over de totstandkoming en het programma van deze dag. Bert vult het welkomstwoord aan, vraagt applaus voor het bestuur en vertelt over de inbreng van ZK. Zo zijn hun declaratieservice en zorgcoaches present.
Positieve Gezondheid, veerkracht en ontspullen
“De laatste 1.000 dagen, goed oud worden, hoe doe je dat?”, vraagt Machteld Huber (arts, onderzoeker en grondlegger van Positieve Gezondheid) aan het begin van haar lezing. Ze is een ‘ervaren patiënt’ en vertelt hoe de emotionele gevolgen van haar ziektes destijds te weinig aandacht van de artsen kregen. Ze besloot haar ervaringen te gebruiken voor zorgverbetering. Machteld stopte als huisarts en werd onderzoeker. Ze werkte met getraumatiseerde patiënten en raakte onder de indruk van hun veerkracht. Na haar promoveren kreeg ze veel positieve reacties. Het betekende de start van een stichting om het concept Positieve Gezondheid verder te ontwikkelen.
Vanaf haar 70ste richt ze zich op ‘de laatste 1.000 dagen van het leven’. Ofwel (onderzoeken) hoe je goed oud wordt. Machteld bespreekt de verschillende levensfases en de praktische uitvoering daarvan met haar publiek. Ook behandelt Machteld ‘gezond oud worden’. Ze noemt de gezonde(re) ouderen in de blue zones. De bewoners van deze gebieden eten vers, matig en vooral plantaardig. Ze bewegen veel, zijn sociaal en ervaren zingeving.
Verder vertelt Machteld over ontspullen. Uit de zaal klinken geluiden van herkenning als ze schetst hoe ze bezig was om het huis van haar ouders leeg te ruimen. Ze bespreekt alle voordelen van het weggeven, de kledingbank en de ‘ontspulknul’.
De zaal is stil als ze over het overlijden van haar dementerende vader vertelt. Daarna worden de SbZ’ers aan het werk gezet. Iedereen moet een cijfer geven voor de thema’s van Positieve Gezondheid. Uit de antwoorden blijkt wat echt belangrijk voor je is en waar je blij van wordt. Het concept van Positieve Gezondheid focust zich namelijk niet op ziekte. Het resultaat? Een hogere levenskwaliteit. Machtelds laatste sheet vat alles samen.
Volg je hart, gebruikt je hoofd en doe er wat mee!
Lunch en Gezondheidsplein
Na het ochtendprogramma gaan de SbZ’ers met een flinke eetlust naar de kelder voor de lunch. Degenen met meer trek in een massage gaan naar de massagehoek waar ze rug, nek, schouders, handen en voeten laten losmaken. En er is meer. Er zijn ook 2 Wellpoints geïnstalleerd. Al snel staat er een rijtje SbZ’ers die hier hun BMI, vetgehalte en bloeddruk laten meten. Daarnaast staat jong en oud over mobieltjes gebogen. Het zijn IT-studenten die ouderen helpen om problemen met hun gsm op te lossen. Een veelgehoorde klacht? ‘Het icoontje was zomaar weg’.
Kom mee naar buiten allemaal
Er is veel animo voor de rondleidingen. Niet vreemd, want de deelnemers bezoeken faciliteiten die anders alleen voor topsporters en hun entourages toegankelijk zijn.
Onder de bomen staan de handboogschieters die, na instructies van een lid van het Nederlandse team, zelf op de roos mogen richten. Het gaat er fanatiek (maar sportief) aan toe. “Ze doen het heel goed”, zegt de jonge instructeur. De jeu-de-boulers op het grasveld ernaast zijn minstens zo goed bezig. Ook de toeschouwers amuseren zich.
Van vitaliteit naar fiets door Wim
‘s-Middags is Wim Daniëls (veelschrijver, taalkundige en nog veel meer) aan de beurt. Hij trapt af met grappige feitjes over zijn tv-programma’s, waaronder Het Dorp. Zijn taalliefde is tijdens zijn jeugd ontstaan. Al snel blijkt dat Wim in sneltreinvaart (en uit het hoofd) allerlei anekdotes aaneenrijgt. Zo gaat het eerst over de vertalingen en het gebruik van zijn voornaam. Dan volgt een hilarische ontboezeming over hoe hij een echt taalmens werd. Het begint allemaal met een diagnose van phimosis (zoek maar even op!). Het zorgt ervoor dat hij taal gaat studeren en woorden wil ‘ontmaskeren’ ofwel herkomstonderzoek. Zo komt hij op het woord ‘vitaliteit’ en redeneert snel naar ‘fiets’. In een komische geschiedenisles schetst Wim het begin van de fiets en het woord fiets. Hij bespreekt talloze opties, waaronder klanknabootsing (piepend). Ook was er eens een smid genaamd Viets die rijwielen maakte. Zijn klanten noemden het product naar de maker. Maar Wim heeft nog meer over de fiets te melden. Bijvoorbeeld over fietsclub TIONA (Thuis Is Ook Niet Alles) en de ANWB. En over de ketting die altijd rechts van het frame zit. Want de fiets is ontworpen op rechtshandigheid. Daarom gaan wielerwedstijden linksom. Dat is voor rechtshandigen de makkelijkste bocht. En zo gaat het nog wel even door met Wims unieke taaltheorieën. Na publieksvragen bedankt Liesbeth ‘de woordengoochelaar’ en sluit het zaalprogramma af.
Terug naar het plein
Na de optredens is het Gezondheidsplein weer te bezoeken. Zo kan men even buurten bij huisarts Melanie. Ze kreeg geen spoedgevallen maar wel vragen over een second opinion.
Bij Somnox ligt een niervormig apparaat te bewegen. Het is een slaaprobotje voor een betere ademhaling. “Merkt u iets?”, vraagt de standhouder. “Ik voel wat, maar ik val nog niet in slaap”, zegt de dame die het uitprobeert.
Naast de declaratieservice staan zorgcoaches die al door hun voorraad zonnebrandcrème heen zijn. Uit de ‘smeerpaal’ kan nog getapt worden. Een man stapt na flink tappen met een witgesmeerd gezicht naar buiten. Ook de complimentenkaartjes zijn populair.
Boek
Voor vertrek worden boeken van Wim uitgereikt. ‘De tijd vliegt voorbij’, is de laatste zin.
En zo is ook deze 12de Vitaliteitsdag weer omgevlogen.
- - -
Presentatie Machteld Huber
- - -
- Fotoverslag Vitaliteitsdag 2024 (Foto's Marcel Vogel)