VGUlogo

VUG FELICITEERT PROGRESS MET 100-JARIG BESTAAN


APFlogo

Ons pensioenfonds Progress, dat op 1 januari 2017 fuseerde met Forward waarna de Stichting Algemeen Pensioenfonds Unilever Nederland (Unilever APF) ontstond, bestaat deze maand 100 jaar!

Een bijzonder jubileum waar Progress op verschillende manieren aandacht aan besteedt.

De VUG draagt graag haar steentje bij aan de feestvreugde met deze speciale nieuwsbrief, die tot stand kwam in samenwerking met Progress.

De VUG feliciteert Progress van harte met het bereiken van deze mijlpaal en spreekt de hoop uit dat onze goede band nog lang blijft voortbestaan.

Bestuur VUG

Unilever Pensioenfonds viert 100e verjaardag


Op donderdag 3 juni jl. was het precies 100 jaar geleden dat Progress werd opgericht. Dit heuglijke feit laat het fonds uiteraard niet stilletjes voorbij gaan. Een greep uit de vele activiteiten...


- Bezoek aan 100-jarigen


Op donderdag 3 juni werden twee 100-jarige Unilever-gepensioneerden door de APF-directie verrast met taart en bloemen. Het waren bijzondere bezoekjes, die mooie herinneringen naar boven brachten. Over de ontmoeting met de heer Segers uit Den Haag leest u verderop meer.


- Cadeautje voor gepensioneerden


Alle in Nederland woonachtige pensioengerechtigden hebben inmiddels per post een verjaardagskaart ontvangen. Met deze kaart wordt tevens aandacht gevraagd voor Mijn Pensioen, de nieuwe omgeving op internet met informatie over uw Unilever-pensioen.


Mijn Progress


Allen die voor 1 juli inloggen op Mijn Pensioen krijgen een aardigheidje thuisgestuurd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Inmiddels hebben al meer dan 1.600 pensioengerechtigden zo’n cadeautje 'verdiend'.


Verderop leest u meer over Mijn Pensioen en de mogelijkheid om over te stappen op digitale post.


- Werknemers geven bomen terug aan de natuur


Alle actieve deelnemers van het fonds kregen begin juni een e-mail vanuit Unilever over het 100-jarig bestaan. Zij worden hierin aangemoedigd over te stappen op digitale post. Voor iedere overstapper doneert APF Unilever een boom voor de aanleg van een voedselbos in Nederland. Overstappers helpen zo niet alleen bomen te besparen; ze geven er zelfs een terug aan de natuur!


Met deze actie haakt het fonds in op de resultaten van het deelnemersonderzoek naar verantwoord beleggen dat vorig jaar is uitgevoerd.


- - -


Krijgt u al digitale post van Progress?


Eerder deze maand introduceerde het Unilever Pensioenfonds Mijn Pensioen: uw persoonlijke omgeving op internet. Mijn Pensioen biedt vele voordelen en het gebruik ervan is eenvoudig. Het enige wat u nodig hebt, is een DigiD om in te loggen en (als u kiest voor digitale post) een e-mailadres.


Wat biedt Mijn Pensioen?


1. Een dossier waarin alle correspondentie van het fonds overzichtelijk bij elkaar bewaard wordt.

2. De mogelijkheid om post in het vervolg digitaal te ontvangen.

- Dit bespaart het pensioenfonds veel kosten.

- Het is beter voor het milieu.

- U bent altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws over uw pensioen.

3. Eenvoudig via internet wijzigingen aan het fonds doorgeven, zoals een nieuw IBAN-rekeningnummer of een (nieuw) correspondentieadres.

4. U ziet in één oogopslag wanneer de volgende betaling van uw pensioen plaatsvindt.


Log vóór 1 juli a.s. in op Mijn PensioenInloggen doet u via de website van het Unilever Pensioenfonds


of via de directe link: Mijnpensioen.unileverpensioenfonds.nl


Mijn Progress


Na inloggen kunt u vervolgens in het eerste scherm direct uw voorkeur voor digitale of papieren post aangeven.

Bovendien krijgt u, bij inloggen vóór 1 juli, een Unilever-cadeautje thuisgestuurd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Progress deze maand. Let op: Dit cadeautje kan alleen verzonden worden naar adressen binnen Nederland.


- - -


Unilever-directeuren verrassen twee mede-100-jarigen


Op donderdag 3 juni 2021, een van de eerste zomerse dagen van het jaar, vierde Progress haar 100e verjaardag. Hedda Renooij (Algemeen directeur van het Unilever Pensioenfonds) en Jeannelle Kooman (directeur Pensioenen van het fonds) brachten die dag beiden een verrassingsbezoek aan een van de ongeveer 10 pensioengerechtigden van het fonds die dit jaar ook 100 jaar oud zijn.


Jeannelle ging, met bloemen en taart, op bezoek in Den Haag bij de heer Segers en zijn 9 jaar jongere echtgenote.

Jeannelle Kooman bezoekt de heer en mevrouw Segers Met bloemen en taart ging Jeannelle Kooman (directeur Pensioenen van Unilever APF) op bezoek bij de heer en mevrouw Segers in Den Haag.


Het echtpaar Segers verwachtte visite van hun vaste COGU-bezoeker* de heer Wijzenbroek en dacht dan ook dat Jeannelle op het verkeerde adres aanbelde. Toen duidelijk werd dat de heer Wijzenbroek 'in het complot zat', werd Jeannelle hartelijk ontvangen voor een kopje thee met gebak. En aangezien het echtpaar volledig gevaccineerd is tegen corona, mocht het mondkapje af.


De heer Segers stak direct enthousiast van wal en meldde dat hij inmiddels langer met pensioen is dan dat hij heeft gewerkt. Ooit in 1961 (na andere banen) bij Unilever begonnen als inkoopmanager van grondstoffen voor de fabrieken (dit deed hij Europa-wijd met een Engelse collega), kreeg hij later een baan in de personeelsdienst bij Calvé in Delft toebedeeld, 'omdat dat wat dichter bij huis was'. Dit beviel hem ook wel en dat werk heeft hij tot in 1985 gedaan, toen hij met pensioen ging.


Zijn tijd bij Unilever typeert de heer Segers als 'geweldig leuk' en het gouden horloge dat hij bij 15 jaar in dienst kreeg, draagt hij nog dagelijks.


Hij heeft uiteraard veel veranderingen meegemaakt. Zo waren er in die tijd maar liefst zes directeuren voor Calvé en ging hij altijd in pak met stropdas naar het werk. Ook herinnert hij zich nog levendig dat de mooie trap en de liften op het Museumplein alleen door bepaalde rangen gebruikt mochten worden; lagere employés moesten achterom. 'Tot ze promotie kregen natuurlijk, prachtig was dat.'


Ook maakte hij de introductie van de computer nog nét mee. Managers en assistent-managers mochten zes weken een computer mee naar huis nemen om te oefenen. Sommigen maakten uit angst de doos niet eens open! En als je op kantoor het Heilige der Heiligen betrad (de computerkamer), dan moesten schoenen uit en slofjes aan. Want stel je eens voor dat er stof in de kamer zou komen…


De heer Segers heeft 'nooit last van zijn pensioen gehad' en verveelt zich nog steeds geen moment. In het begin ging hij nog regelmatig bij Unilever langs en bezocht hij ook graag het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Rotterdam. Nu vermaakt hij zich met zijn kranten en 'lekker nietsdoen'.


De heer Segers is met zijn 100 jaar in een geweldige conditie. Zelf zegt hij, dat als zijn benen nog net zo goed zouden zijn als zijn hoofd, dat hij Methusalem zou worden. Het geheim zit hem in de dagelijkse glaasjes wijn: één om borreltijd met een kaasje erbij, en één bij het diner. Genieten van het leven staat voorop. En ook het contact dat hij dagelijks via tablet heeft met zijn drie kinderen, kleinkinderen en twee - binnenkort vier - achterkleinkinderen (die in Nederland en Duitsland wonen) doet hem goed. Hij staat zelfs open voor de digitale communicatie die sinds kort bij het Unilever Pensioenfonds mogelijk is – al zal zijn vrouw dat waarschijnlijk allemaal regelen.


De 100e verjaardag van de heer Segers is, ondanks de corona-beperkingen én binnen de regels, uitbundig gevierd. Het hele huis was versierd, de buren hadden vlaggen uitgehangen en een straatorgel zorgde voor muziek terwijl familie en bekenden op het trottoir hun felicitaties kwamen overbrengen. Zelfs fietsers en de stadsbus stopten om te zien wat er aan de hand was. Wat een zegen om op deze manier de 100 jaar aan te tikken!


Een verslag van het bezoek van Algemeen directeur Hedda Renooij aan de heer Van der Velden en zijn familie in Oss (foto hieronder) verschijnt in de volgende eService. Wilt u dit niet missen? Meldt u dan via Mijn Pensioen snel aan voor digitale post van het Unilever Pensioenfonds.

Hedda Renooij (Algemeen directeur Unilever APF) verrastte de heer Van der Velden in Oss.

Hedda Renooij bezocht de heer Van der Velden in Oss.


* De COGU (Contact Organisatie Gepensioneerden Unilever) werd in 1961 door Unilever opgericht en speelt een onmisbare rol in het contact tussen maatschappijen en (weduwen/weduwnaars van) gepensioneerden van Unilever Nederland. De COGU is hiermee een unieke organisatie in Nederland.

- - -


Wist u dat Progress…


in het eerste jaar (1921) een totaal aan ouderdomspensioen uitkeerde van 79,17 gulden?

eind 1921 een vermogen had van 658.504 gulden?

eind 2020 een vermogen had van 5.580.000.000 euro?

de afgelopen 100 jaar in totaal niet zoveel vrouwelijke directeuren heeft gehad als het Unilever pensioenfonds (Progress en Forward) nu heeft, namelijk 3.

in de begintijd alleen pensioen voor mannen verzorgde? Zij waren immers de kostwinners. Als vrouwen trouwden, moesten ze meestal stoppen met werken.

tot 1977 een Naamloze Vennootschap was en daarna een stichting werd?

stempel NV Progress

tot nu toe 14 verschillende pensioenreglementen heeft gekend?

ook bij het 75-jarig bestaan in 1996 de pensioengerechtigden op een cadeautje trakteerde? Dit was een hortensia.


- - -


Tot slot: Een stukje geschiedenis


Geschiedenis

Geschiedenis

Geschiedenis


Geschiedenis

Geschiedenis


Vergeet u niet in te loggen op
Mijn Pensioen en uw keuze door te geven voor digitaal of papier?

Bij de keuze digitaal ontvangt u ook de eService.

Zo blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen van Unilever APF.