24/11 - Tradities zijn er om hoog te houden. Carnaval. Pakjesavond. Kerstavond. Een groepje oud-Unilever-medewerkers zet ook een leuke december-traditie voort.


Enkele medewerkers van het in 2000 afgestoten Unilever-bedrijf Lintas houdt er in de december-maand ook een bijzondere gewoonte op na. De jaarlijkse Lintas reünie.


Lintas? Wenkbrauwen fronsen. De naam komt bekend voor, maar wordt niet 1-2-3 geplaatst. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig wikipedia en daar lezen we dat Lintas het acroniem is van Lever International Advertising Services.


Lever. Advertising. Hebbes, het kwartje is gevallen. In begin jaren 50 van de vorige eeuw tot leven gebracht in het oude Vinoliagebouw (zeepfabriek) aan de Nieuwe Haven in Schiedam. Activiteiten die later aan het Vasteland in Rotterdam verder professionaliseerden met als buurman het Instituut voor Huishoudelijk Onderzoek (ook Unilever).

vinoliagebouw nieuwe haven


Zelf reclame maken was geen kernactiviteit van Unilever, dus ook Lintas ging in de etalage. Het bedrijf ging hierna succesvol verder onder de naam Lowe Lintas, thans onderdeel van de wereldwijde MullenLowe Lintas groep.


Na het afscheid van Unilever opereerde Lintas jarenlang vanuit haar vestiging aan het Vasteland. De ene na de andere naamswijziging volgde, maar de oude reclame-mensen hielden het Unilever-bloed in de aderen.

Gevelbord Lintas Vasteland 14 Rotterdam


Nog jaarlijks komt deze groep op de donderdag voor Sinterklaas bijeen. Jaar in, jaar uit. Gezellig onder elkaar om 'onder het genot van een stukje banket en een glaasje bisschopswijn' oude herinneringen op te halen aan lang vervlogen tijden. Dit jaar treffen de twintig deelnemers elkaar in het etablissement 'Prachtig' aan de Maas.


Oud Lintas-man Rieks Venema, die ons hierover tipte, is dan zeker weer van de partij bij wat hij noemt 'een van de oudste reünies onder Unilever-dak'.

 

- - -


Wilt u ook een leuke herinnering of activiteit delen? Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.