Ontmoetingsdag 2015 Gepensioneerden UBN

Op donderdag 27 augustus 2015 werd de jaarlijkse Ontmoetingsdag voor de leden van de Vereniging Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland gehouden. Dit jaar in Rotterdam, en wel op de Raderstoomboot De Majesteit, afgemeerd aan de Maasboulevard.

De Majesteit startte haar maritieme carrière in 1926 in Duitsland als luxe cruiseschip op de Rijn. Tot 1983 werd het Raderstoomschip ingezet voor passagiersvervoer tussen Mainz en Keulen en in 1993 kwam het schip naar Nederland. Zes jaar lang hebben ervaren specialisten gewerkt aan de restauratie. De majestueuze stoommachine is helemaal gerestaureerd en terug onder stoom gebracht. Ook aan het interieur is veel aandacht besteed en beschikt opnieuw over de fameuze grandeur van weleer.


De heren, maar ook enkele dames, maakten gebruik van de mogelijkheid de prachtig onderhouden stoommachine ook van dichtbij te bewonderen. De machinekamer was geen “verboden gebied” en de machinist was graag bereid uitleg te geven over dit wonder der techniek. Niet minder dan 750 paardenkrachten zorgen voor de geruisloze aandrijving van de reusachtige, beweegbare schoepenraderen. Zij kunnen het schip opstuwen tot een snelheid van maar liefst 25 km/h.

Vanaf 10.00 uur werden de gasten verwacht, maar ruim voor die tijd meldden zich al de eerste deelnemers aan de kade, die voor de crew van het schip voor wat problemen zorgde omdat zij nog druk bezig waren alles voor de ontvangst in gereedheid te brengen. Accordeoniste Yvonne verwelkomde iedereen met de nostalgische en vrolijke klanken van haar accordeon. 

Een bus zorgde voor vervoer vanuit Hilversum naar Rotterdam, maar er was ook voldoende parkeerruimte gereserveerd op 5 min loopafstand. Voor de deelnemers die met de bus uit Loosdrecht kwamen en door omstandigheden wat later arriveerden, werd de Kapiteinssalon geopend zodat ze toch bij elkaar konden zitten.

Om 10.30 uur konden de trossen los en was er koffie en gebak. Onze voorzitter, Cees van den Heuvel, verwelkomde de gasten en gaf een korte uiteenzetting over het dagprogramma. Doel was de Tweede Maasvlakte, ongeveer twee uur varen. 

Tijdens de vaartocht over de Nieuwe Waterweg gaf de aanwezige gids informatie over de werkzaamheden in en rond de haven en wees hij ons op de verschillende bezienswaardigheden.

Om 12.30 uur werden de gasten uitgenodigd voor de spectaculaire opening van het buffet. Middels een buffetlift presenteerde de keukenbrigade vanuit de kombuis het buffet “Europa”, een ruime selectie van koude en warme vlees- en visgerechten, alles vers aan boord bereid.

Het warm- en koud buffet werd afgesloten met een Grand Dessert, eveneens in buffetvorm, met heerlijke zoete lekkernijen als ambachtelijk bereid roomijs, crêpes met geflambeerde kersen, taartjes van de konditorei en vers fruit.

Gedurende de vaartocht liepen zowel accordeoniste Yvonne als het duo BakkerLutz begeleid door contrabas en gitaar rond om het gezelschap te laten genieten van hun internationale repertoire. 

Na een korte rondvaart door de Tweede Maasvlakte, waarbij onze gids zeer interessante informatie wist te geven over de havens en historie, werd de terugtocht aanvaard. We zagen onder andere de terminal van ECT, de Euromax, het grootste container overslag bedrijf van Europa. Ook kwamen we langs het containerbedrijf RWG, waar de containers volautomatisch worden geladen en gelost, en langs de Maeslantkering die kan worden gesloten bij extreem hoog water. (De Maeslantkering is aangelegd na de watersnoodramp van 1953.) Bovendien werden ook nog enkele oude binnenhavens aangedaan. 

Om 15.45 uur meerde De Majesteit weer af aan haar vaste aanlegplaats aan de Maasboulevard.

Helaas is het deze dag niet droog gebleven. Vooral bij het verlaten van De Majesteit, muzikaal begeleid door Yvonne en BakkerLutz, regende het pijpenstelen. In totaal waren deze dag 340 gasten aanwezig.


Greet Oosterhof