VGU-HkR eindelijk op reis: “Driemaal is scheepsrecht”

07/09 - 300 deelnemers, een zonovergoten donderdag en de prachtige raderstoomboot ‘De Majesteit’. Zie hier de ingrediënten voor een geslaagd jubileumuitje van de VGU-HkR.


De Majesteit

De kop boven dit verhaal verraadt het al: Driemaal is scheepsrecht. Corona gooide twee jaar lang roet in het eten zodat de viering van het 65-jarige jubileum van de gepensioneerdenvereniging VGU-HkR tot twee keer toe moest worden uitgesteld. Maar donderdag 1 september was het dan eindelijk zover en waren de leden van de VGU-HkR van harte welkom om weer eens deel te nemen aan hun traditionele septemberuitje. En omdat er iets bijzonders te vieren was, waren dit jaar ook partners uitgenodigd door het bestuur.


Uiteindelijk meldden zich iets meer dan 300 deelnemers aan de Maasboulevard in Rotterdam. Aan de kade pal tegenover 'De Brug', het voormalige hoofdkantoor van Unilever Benelux, had raderstoomboot ‘De Majesteit’ de met rode loper beklede loopplank neergelaten om alle gasten veilig aan boord te kunnen brengen. Dat we het hier over een schitterende boot hebben, was snel te horen aan de veel instemmende geluiden. Alles is mooi aan dit uit 1926 stammende schip, dat zijn maritieme carrière ooit startte als cruiseschip om eind vorige eeuw te worden omgebouwd tot de varende feestlocatie die het nu is.


Waar niemand zo maar aan voorbij kan lopen, is de authentieke stoommachine, die de grote raderen aan weerszijden van de boot moeiteloos door het opspattende water beweegt. Dit schitterende staaltje van techniek dat zichtbaar is vanaf het hoofddek, is helemaal gerestaureerd en terug onder stoom gebracht. Ook de ketel onderging een totale revisie en kreeg de officiële goedkeuring van het Hollands Stoomwezen. Aan het interieur met volop sierlijk hout- en glaswerk is verder veel zorg en aandacht besteed. De diverse salons bieden een nostalgische sfeer.


Kort na elven klonk uiteindelijk de scheepshoorn en na een woord van ontvangst door voorzitter Bert Beij gingen de trossen los. Alle deelnemers hadden een plekje gevonden op het beneden- of bovendek en genoten daar van een vers gezet kopje koffie of thee en een smakelijk gebakje. Terwijl De Majesteit over de Nieuwe Maas richting Kinderdijk voer, hadden de deelnemers alle tijd om met oud-collega’s gezellig bij te praten. Ondertussen genietend van het schitterende landschap dat aan het schip voorbij gleed. Bij Kinderdijk koerste de schipper richting de Lek voor het vervolg van de reis. Sneller dan verwacht was het alweer tijd voor de lunch. Deelnemers genoten van de in ruime mate uitgeserveerde broodjes en dranken. Ook het befaamde broodje kroket werd daarbij niet vergeten.


Schoonhoven Veerpoort

Het werd tijd om even uit te buiken en gelukkig doemde daar het dorpje Schoonhoven al op, de bestemming van deze vaartocht. Na te zijn aangemeerd mochten de deelnemers van boord. Het pittoreske dorpje in de Krimpenerwaard had de zware deuren van de historische Veerpoort wagenwijd opengezet om de vele opvarenden van ‘De Majesteit’ een hartelijk welkom te heten. Deelnemers kregen voldoende tijd om op eigen gelegenheid het dorpje te verkennen. Keuze genoeg. Wie dat wilde, bezocht het Zilvermuseum, nam een kijkje bij de oude watertoren, wandelde naar de Grote Kerk of stapte binnen bij een van de vele sieradenwinkels die de Zilverstad rijk is. De aan boord genuttigde overvloedige lunch maakte overigens wel dat de Schoonhovense horeca even minder goede zaken deed. Volgende keer beter voor deze categorie.

 

Schoonhoven Zilverstad


De schipper had bij het aanmeren beloofd het vertrek uit Schoonhoven ruimschoots van tevoren met zijn scheepstoeter aan te kondigen, zodat iedereen weer op tijd terug zou zijn. Of het die bewuste scheepstoeter was, óf de belofte van Bert Beij dat de bar om 15.00 uur open zou gaan, blijft in het midden. Feit was wel dat iedereen ruimschoots op tijd weer aan boord was, om daar met elkaar het glas te kunnen heffen.


De schipper draaide ‘De Majesteit’ 180 graden en koerste terug richting Rotterdam. Tijdens de geslaagde borrel, waarbij ook lekkere hapjes werden geserveerd, verwisselde menig deelnemer van plek om ook nog even met andere collega’s te kunnen praten. Terwijl Rotterdam in de verte weer opdoemde, nodigde de speaker alle gasten uit richting het voordek te komen voor de schitterende presentatie van het dinerbuffet. Rijkelijk gevulde tafels werden met veel bombarie vanuit het onderschip omhoog gehesen. Een show die door de aanwezige gasten met veel applaus werd beloond. Aan eten opnieuw geen gebrek en gasten konden zich tegoed doen aan verschillende soorten vlees, kip en vis. Een streling voor het oog en de maag.

 

Genieten van de Rotterdamse Skyline


Intussen hadden we het water van de Nieuwe Maas alweer bereikt en terwijl de deelnemers genoten van een heerlijke, koele ijs/vruchtensorbet maakte ‘De Majesteit’ nog een zeer bezienswaardige omweg via de Waalhaven en Maashaven. Wie dat wilde genoot vanaf het buitendek van de prachtige Rotterdamse skyline. Talrijke Rotterdamse bezienswaardigheden werden gepasseerd, waarna uiteindelijk de Maasboulevard weer in zicht kwam. Terwijl aan boord nog werd genoten van een kopje koffie of thee meerde de bemanning het schip weer behendig aan bij ons vertrekpunt van die morgen.


Het was tijd om afscheid te nemen. Maar niet voordat Bert Beij nog even de microfoon greep om alle aanwezigen, maar ook de organisatoren en de gastvrije bemanning van ‘De Majesteit’ hartelijk te bedanken. Opnieuw een verdiend luid applaus van de deelnemers klonk. Bert hoopte iedereen snel weer te kunnen begroeten. Voor de aanwezige partners zal dit helaas iets langer duren, voor de VGU-HkR-leden zelf wordt alweer nagedacht over een uitje voor volgend jaar. En niet te vergeten de traditionele Kerstbijeenkomst in Rotterdam, die voor donderdag 8 december a.s. op het programma staat.

 

‘De Majesteit’ stroomde leeg. Moe maar voldaan koersten de deelnemers richting parkeerplaats of een van de nabijgelegen metro- of tramhaltes voor het laatste stukje richting huis.

 

 - - -


U heeft tijdens deze tocht wellicht zelf ook ook leuke foto's gemaakt van uw collega's?
Stuur deze svp naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan geven wij ook uw foto's een mooi plekje in het foto-album.